DEH

DEH

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΔΕΗ: Σε λειτουργία η νέα μονάδα της Μεγαλόπολης

Βελτίωση των συνθηκών ηλεκτροδότησης στην Πελοπόννησο σηματοδοτεί η λειτουργία της νέας μονάδας. Είναι συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και ισχύ 811 μεγαβάτ. Ξεκινά με τη μισή ισχύ. Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΜΕΤΚΑ στην κατασκευή.
Σε λειτουργία η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη - Τι σημαίνει για την Πελοπόννησο
 Σε δοκιμαστική λειτουργία προγραμματίστηκε να τεθεί από σήμερα η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,82% στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, με την παραγωγή της να διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο. Πρόκειται για μονάδα ισχύος 811 μεγαβάτ συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται στη Μεγαλόπολη με αγωγό που κατασκεύασε ο ΔΕΣΦΑ.
Η νέα μονάδα σε πρώτη φάση θα λειτουργεί με τη μισή της ισχύ, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (γραμμές μεταφοράς, κέντρα υπερυψηλής τάσης), καθώς τα υφιστάμενα δεν μπορούν να αντέξουν την παραγωγή των 811 μεγαβάτ. Η παραγωγή της θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Πελοποννήσου η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η πρώτη δοκιμή με άναμμα των αεριοστροβίλων της μονάδας έγινε στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,82% προκειμένου να τεθεί σε εμπορική λειτουργία θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας, όπως συνέβη και με τη μονάδα 5 του ΑΗΣ Αλιβερίου.
Εκτός από την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής στην Πελοπόννησο, η κατασκευή και η λειτουργία της νέας μονάδας στη Μεγαλόπολη σηματοδότησε την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην καρδιά της Πελοποννήσου, καθώς κατασκευάστηκε νέος κλάδος με εκκίνηση από τον υφιστάμενο αγωγό που φθάνει στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (Διυλιστήριο Μότορ Όιλ και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Κόρινθος Πάουερ). Η κατασκευή του αγωγού αυτού θα επιτρέψει σε δεύτερη φάση να συνδεθούν δίκτυα που θα τροφοδοτούν τις πόλεις της κεντρικής και της δυτικής Πελοποννήσου, όταν βέβαια αποφασιστεί κάποια στιγμή το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργούν οι εταιρείες παροχής αερίου.
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μονάδες χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό απόδοσης που καθιστά τη λειτουργία τους φιλική προς το περιβάλλον. Την κατασκευή της μονάδας ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΜΕΤΚΑ (90%-10%) μετά από διεθνή διαγωνισμό, το Νοέμβριο του 2009, ενώ η ΜΕΤΚΑ ανέλαβε και τη συντήρησή της για την επόμενη εξαετία. Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου αποτελείται από δύο αεριοστροβίλους, έναν ατμοστρόβιλο και τρεις γεννήτριες της General Electric και δύο λέβητες ανάκτησης θερμότητας του οίκου ΝΕΜ.
Η νέα μονάδα είναι η δεύτερη σύγχρονη μονάδα υψηλής απόδοσης της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,82% που τίθεται σε λειτουργία την τελευταία διετία, μετά τη μονάδα του Αλιβερίου. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία κατασκευής της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 600 μεγαβάτ, η λειτουργία της οποίας θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη της περιοχής για ηλεκτροπαραγωγή με οικονομικότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο, λόγω του μεγάλου βαθμού απόδοσης.
 
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: