DEH

DEH

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ραδιενεργά του energypress:Το χαράτσι είχε και τα θετικά του για τη ρευστότητα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ πολλάκις επικαλέστηκε το χαράτσι ως λόγο για την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη μετατροπή της σε φορολογικό εισπράκτορα. Ωστόσο φαίνεται πως το χαράτσι είχε και τις θετικές πλευρές για την επιχείρηση, αν κρίνουμε από τα όσα αποκάλυψε το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Βερνίκος.
Όπως φαίνεται, την ώρα που η κυβέρνηση από τη μία πίεζε ασφυκτικά νοικοκυριά για τόνωση των εσόδων μέσω της καταβολής του χαρατσιού, την άλλη στιγμή έδινε συγχωροχάρτι στη ΔΕΗ για να χρησιμοποιεί το χαράτσι για να καλύψει την πιστωτική της ασφυξία. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μεροληπτική συμπεριφορά από πλευράς του Δημοσίου και πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού ατύπως η ΔΕΗ εξασφάλιζε ενός είδους κρατική ενίσχυση που διευκόλυνε τη δική της ρευστότητα, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της δεν απολάμβαναν της ίδιας πολυτέλειας ρευστότητας.
Βεβαίως η ΔΕΗ έβαλε τα χρήματα πίσω στη θέση τους και δεν προκύπτει άμεση ζημιά για το Δημόσιο, όπως στην περίπτωση των Hellas Power και Energa που επίσης είχαν βάλει χέρι στο χαράτσι (αλλά δεν επέστρεψαν και ποτέ τα χρήματα), ωστόσο η ενέργεια αυτή παραμένει μακριά από κάθε έννοια διαφάνειας και σαφούς διαχωρισμού μεταξύ του ταμείου της επιχείρησης και του ταμείου των δημοσίων εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: