DEH

DEH

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Εξώδικο έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Ρόδο

Εξώδικη διαμαρτυρία – προειδοποίηση, έστειλαν το πρωί της Παρασκευής στην διοίκηση της ΔΕΗ οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής της ΔΕΗ Σορωνής, καλώντας τους έτσι να πάρουν άμεσα μέτρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση αναμένεται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Μάρτιο.
Η εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία, που στάλθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου κ. Μιχάλη Χαροκόπο και τον γενικό
γραμματέα κο Γιάννη Χατζηαντωνίου, στο γενικό διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ κο Γιάννη Κοπανάκη και κοινοποιήθηκε παράλληλα στον Αντιπρόεδρο και Αναπληρωτή Δ/νων Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. κ. Δόλογλου, στον  Δ/ντή ΔΕΘ κ. Παναγιάρη Ε. και στον Δ/ντή  ΑΗΣ Ρόδου κ. Μπαρδακά Μιχάλη.

Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα:
“Κύριε Γενικέ,
Επανερχόμαστε με νεότερη ομόφωνη απόφασή μας σε παλαιότερα αιτήματα μας τα οποία παραμένουν χωρίς λύση μέχρι σήμερα.
Σας ζητούμε να επιλυθούν τα παρακάτω αιτήματα, διότι μας απασχολούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και εγκυμονούν κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία του Σταθμού και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Σας ενημερώνουμε ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 26/01/2015 εάν  δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κάθε μορφής και διάρκειας, οι οποίες θα ξεκινήσουν εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου Μαρτίου του 2015.

Τα αιτήματα μας τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι τα εξής :
• Αποσαφήνιση για τους χειρισμούς στα  150 ΚV καθώς και στους Διακόπτες των  20 ΚV (ΔΕΔΔΗΕ) και καθορισμός των ορίων μεταξύ Παραγωγής και Συστήματος Μεταφοράς. Η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι σαφέστατη και να συμμορφώνεται με την νομοθεσία.

• Βιομηχανικός καθαρισμός όλων των καναλιών οδεύσεων καλωδίων και σωληνώσεων καθώς και των μηχανών και των μηχανοστασίων διότι ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς.

• Άμεση αποκατάσταση της βλάβης του καναλιού εισόδου θάλασσας και πρόβλεψη για βελτίωση- επέκταση αυτών των εγκαταστάσεων.

• Σαφής ορισμός του ποιος Τομέας προΐσταται όσον αφορά την ιεράρχηση  των βλαβών του Σταθμού. Ο τομέας Λειτουργίας ή ο Τομέας Συντήρησης.

• Όσα από τα θέματα τα οποία συμφωνήθηκαν με τον Δ/ντή ΑΗΣ Ρόδου στην συνάντηση με το Σωματείο ΖΕΥΣ την 28-01-2015 και δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.

Τα ζητήματα αυτά έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια της λειτουργίας του Σταθμού και των εργαζομένων, καθώς και με την επάρκεια ενέργειας στα νησιά Ρόδου και Χάλκης. Σε περίπτωση που επιθυμείται συνάντηση για διευκρινίσεις είμαστε στη διάθεσή σας και παρακαλούμε να ορίσετε τόπο και χρόνο”.





Σε κατάσταση συναγερμού το τεχνικό προσωπικό
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από ένα μήνα, η ηλεκτροδότηση του νησιού τους Ρόδου δοκιμάστηκε σε απίστευτα όρια, με πολλαπλές διακοπές ρεύματος και μπλακ - άουτ εξαιτίας της βλάβης που υπέστη ο υποθαλάσσιος αγωγός ψύξης των μηχανών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή.

Η  κατάσταση βρέθηκε στο κόκκινο από  καθώς 7 μονάδες του εργοστασίου βγήκαν υποχρεωτικά εκτός λειτουργίας, αφού δεν μπορούσε  να γίνει η ψύξη τους λόγω της σοβαρής βλάβης που παρουσιάστηκε.

Με αυτά τα δεδομένα,  το νησί της Ρόδου, βασίστηκε  σε 4 αεριοστρόβιλους οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή λειτουργία όλο το 24ωρο, σε 20 Η/Ζ (Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη) που δουλεύουν επίσης ασταμάτητα μέρα και νύχτα καθώς επίσης και στους... ανέμους η ένταση των οποίων προσθέτει ενεργειακό απόθεμα (ή αφαιρεί αντίστοιχα) από τη λειτουργία των αιολικών  πάρκων που βρίσκονται στη Ρόδο.

Ευτυχώς δηλαδή που ήταν χειμώνας. Γιατί αν ήταν καλοκαίρι, όπως διευκρίνισαν μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ έμπειρα στελέχη της ΔΕΗ του νησιού μας, τότε το 75% του συνόλου του νησιού και των επιχειρήσεων της Ρόδου θα βρίσκονταν χωρίς ρεύμα (εκ περιτροπής) 24 ώρες το 24ωρο.

Απίστευτα τα έξοδα
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η ΡΟΔΙΑΚΗ, εκτός από τους κινδύνους που υπάρχουν ανά πάσα στιγμή να βυθιστεί σε ένα μεγάλο και απρόβλεπτης εξέλιξης μπλακ – άουτ το νησί της Ρόδου, η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ εκείνες τις μέρες, ήταν πραγματικά ασύμφορη αφού ούτε λίγο ούτε πολύ κοστίζει 600 τόνους πετρέλαιο συνολικά το 24ωρο για να μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί ολόκληρο το νησί. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καυσίμων που ξοδεύονται αντιστοιχεί στα Η/Ζ που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αφού  λειτουργούν  με καθαρό ντίζελ.

Με λίγα λόγια, η  ηλεκτροδότηση του νησιού βρίσκονταν και βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο έλεος του… καιρού και της αυξημένης κατανάλωσης
Ενόψει της τουριστικής σεζόν, η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται και πάλι να βρεθεί σε υψηλότατα επίπεδα,  κι όλοι εύχονται  να μην υπάρξουν ξανά αυτές οι ισορροπίες τρόμου.

 Σε ότι αφορά την  σοβαρή βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό – κανάλι μεταφοράς νερού για την ψύξη των μηχανών του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή, αξίζει να σημειωθεί ότι  έχει συμπληρώσει 41 χρόνια λειτουργίας, όσο δηλαδή και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή και ότι είχε προταθεί το 1990 από το τότε διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων,  να γίνει ένας ακόμα παράλληλος για κάθε ενδεχόμενο, αλλά η πρόταση είχε κριθεί τότε ως οικονομικά ασύμφορη.



Πηγή  http://www.rodiaki.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: