DEH

DEH

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η ΔΕΗ εξετάζει επισκευή κατεστραμμένης λιγνιτικής μονάδας

Θέμα επισκευής και επαναλειτουργίας της μονάδας Νο 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία μαζί με τη μονάδα Νο 4 του ίδιου ΑΗΣ είχες καταστραφεί στην πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου, έθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λφαζάνης, κατά την επίσκεψή του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ.
Η προοπτική αυτή μοιάζει δύσκολο να γίνει πραγματικότητα για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Την επαναφορά της μονάδας αυτής ισχύος 125 μεγαβάτ, εξετάζει από οικονομοτεχνική άποψη και η ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Ειδικότερα, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η επαναλειτουργία της μονάδας, θα πρέπει αφενός να αποδειχθεί η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης που θα κάνει η ΔΕΗ στα έργα αποκατάστασης, αλλά πρωτίστως να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για τη λήψη σχετικών αδειών από τις κοινοτικές αρχές.
Συγκεκριμένα για τη μονάδα αυτή όπως και για άλλες ρυπαίνουσες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, έχει τεθεί από την ΕΕ καταληκτική ημερομηνία (συμπλήρωση ωρών) μέχρι την οποία μπορούν να λειτουργούν. Στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 3 η ημερομηνία αυτή είναι η 31 Δεκεμβρίου 2016. Έτσι εφόσον κριθεί συμφέρουσα η επισκευή της, θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν διαδικασίες για νέες εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, πυροπροστασίας, μελέτες «Σεβέζο» κλπ.
Τα θέματα αυτά έθεσαν στον υπουργό και οι συνδικαλιστές του σωματείου Σπάρτακος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κοζάνη. Όπως τόνισε ο γραμματέας του Σωματείου Θανάσης Μάστορας, η πολιτική βούληση που εξέφρασε ο υπουργός είναι απόλυτα θετικό γεγονός, θα πρέπει όμως να συνοδευτεί από άμεσες ενέργειες μέσα στο 2015, ώστε να γίνει δυνατή η λήψη της άδειας πριν από το τέλος του 2016.
Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως η οριστική «κατεδάφιση» του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος, επάνω στο οποίο χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαίδας περιλαμβάνει τις πρώτες λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτούργησαν στην Ελλάδα σταδιακά από το 1958 έως το 1973. Από αυτές οι δύο πρώτες (Νο 1 και 2) ετέθησαν εκτός λειτουργίας την προηγούμενη 3ετία λόγω χαμηλής απόδοσης και υψηλής ρύπανσης. Στην πυρκαγιά του Νοεμβρίου 2014 η Νο4 καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ Νο 3 κατασκευής 1965, μπορεί να επαναλειτουργήσει υπό όρους.
Σε κάθε περίπτωση, όλο το βάρος για τη διασφάλιση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η τοπική κοινωνία και τα συνδικάτα το ρίχνουν στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Η μονάδα αυτή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης, με ισχύ 660 μεγαβάτ, έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί με την ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ ως επικεφαλής γερμανοιαπωνικού κοινοπρακτικού σχήματος και με κόστος 1,3 δις. ευρώ.
Για το λόγο αυτό οι τοπικοί φορείς και τα συνδικάτα της Πτολεμαίδας, πίεσαν ιδιαίτερα τον υπουργό να προχωρήσει στην υπογραφή της άδειας εγκατάστασης, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά και αν δεν γίνει πραγματικότητα μέχρι την 31 Μαρτίου, οπότε δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί ο κατασκευαστής, θα αρχίσουν να «τρέχουν» ρήτρες σε βάρος της ΔΕΗ.
 
 (του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr, 27/3/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: