DEH

DEH

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ ΕΟΡΔΑΙΑΣ – Σωρεία αιτημάτων στη συνάντηση με τον Γ. Ρωμανιά

andreadis konstantinos gia entipo

ROMANIAS GIORGOS

Τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους της ΔΕΗ και το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας έθεσε το προεδρείο του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά, στη συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου.
Δόθηκε μάλιστα από τον κ. Ρωμανιά η διαβεβαίωση ότι με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή καταργείται ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων και ότι οι συντάξεις θα χορηγούνται πλέον με τον παλαιό τύπο.
Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του σωματείου, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, είπε ότι με βάση όσα είπε ο κ. Ρωμανιάς, παρά τα οικονομικά προβλήματα, θα συνεχίζεται να χορηγείται η επικουρική σύνταξη δίχως καμία περικοπή, αλλά σε ό,τι αφοράς τις περικοπές που έγιναν από το 2014 ισχύουν και δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Σε ό,τι αφορά την χορήγηση του εφάπαξ από 1/9/2013 μέχρι σήμερα, ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε ότι δεν έχει τελειώσει τίποτε, καθώς γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την επιτροπή για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου, λέγοντας ότι «θέληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί όπως δινόταν παλιά.» Ο κ. Ρωμανιάς, σημείωσε ότι υπάρχει σκέψη για άλλο τρόπο υπολογισμού των παρακρατηθέντων εισφορών συν τους τόκους, αφαιρουμένων των κρατήσεων. Ο κ. Ρωμανιάς δεν έκρυψε πάντως ότι υπάρχει πρόβλημα χρημάτων για το εφάπαξ, καθώς το συνολικό ποσό του εφάπαξ από 1/9/2014 έως 31/12/2015 όλων των ταμείων ανέρχεται στο ποσό των 660 εκ. ευρώ, ζήτημα για το οποίο γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα.
Ενημέρωσε μάλιστα το σωματείο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ρευστότητα 3 δις μετρητά και πως η περιουσία τους ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ωστόσο ότι δεν αναγνωρίζεται για όλα στις μειώσεις η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ (πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ) και πως αυτό γίνεται με σκοπό τη διάλυση των ταμείων.
Στην ερώτηση του σωματείου συνταξιούχων για το πότε θα ψηφισθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ο κ. Ρωμανιάς απάντησε ότι αφορά τη χρήση 2016 και πως αν όλα πάνε καλά, μέχρι τέλος του χρόνου θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο με προϋποθέσεις.
Στο ζήτημα αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη και πως το θέμα θα συζητηθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2015 και θα χορηγηθεί σε δικαιούχους τον Δεκέμβριο του 2015, ανάλογα με την εξεύρεση ρευστότητας.
Για τον μισθό των 751 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι ετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο από την αρμόδια επιτροπή και πως ευελπιστεί να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.
Ένα άλλο θέμα που έθεσε το προεδρείο του σωματείου ήταν να ισχύσει η ρύθμιση των 100 δόσεων και για την αποπληρωμή δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ωστόσο ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν ισχύει για την κατηγορία αυτή.
 
Υπολειτουργία ΠΕΚΑ
 
Ξεχωριστό κεφάλαιο της συνάντησης με τον κ. Ρωμανιά αποτέλεσαν τα αιτήματα του σωματείου συνταξιούχων για τη λειτουργία του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας, καθώς, όπως τονίστηκε, παρά το γεγονός ότι συγχωνεύτηκε στο ΠΕΚΑ η υγειονομική μονάδα του ΕΟΠΥΥ υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ρωμανιά, εξετάζεται το θέμα της λειτουργικότητας, των ελλειμμάτων και των υποχρεώσεων του κάθε ασφαλιστικού φορέα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ενιαίος ασφαλιστικός φορέας.
Το σωματείο ενημέρωσε επίσης τον κ. Ρωμανιά για το θέμα του ψηφιακού μαστογράφου που προοριζόταν για το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας αλλά αγνοείται η τύχη του, ο οποίος υποσχέθηκε να εξετάσει που βρίσκεται το θέμα, εάν δηλαδή διατέθηκε σε κάποια άλλη υγειονομική υπηρεσία ή και να μην έχει αγορασθεί ακόμη.
Ειδική αναφορά έγινε στο πρόβλημα μη λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου του ΠΕΚΑ, παρά το γεγονός ότι έχει προσληφθεί μικροβιολόγος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διότι δεν υπάρχουν υλικά για τη λειτουργία του. Ο κ. Ρωμανιάς παρέπεμψε για το  θέμα στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, λέγοντας είναι δική της αρμοδιότητα η προμήθεια υλικών. Προέτρεψε μάλιστα το σωματείο να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να κρατηθεί όρθιο το ΠΕΚΑ, καθώς η κυβέρνηση θα φροντίσει στο επόμενο διάστημα για τη στελέχωσή του με την βοήθεια της ΔΕΗ.
Στη συνάντηση αυτή τέθηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης κλινικών και τμημάτων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου. Ο κ. Ρωμανιάς παραδέχθηκε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία και ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από τα αρμόδια υπουργεία για την καταγραφή των αναγκών των νοσοκομείων και πως σύντομα θα έρθει στη Βουλή γενικότερο θέμα για το σύστημα Υγείας.
Ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε τέλος ότι το προγραμματισμένο ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, λόγω φόρτου εργασίας του υπουργού και την παρουσία του στη Βουλή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: