DEH

DEH

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π.Λαφαζάνη

ergatiko kentro ptolemaidas
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Π. κατά την συνάντησή του με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Κ.Λαφαζάνη, αφού του εξέθεσε τα κύρια θέματα που αφορούν την επιχείρηση της ΔΕΗ και τις δραστηριότητές της στην περιοχή, του παρέδωσε σχετικό υπόμνημα.
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την παρουσία σας στην περιοχή μας, σας καταθέτουμε υπόμνημα με τα ζητήματα που θεωρούμε πιο σημαντικά για τον τόπο μας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ουσιαστικών λύσεων.
  1. Η περιοχή μας είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία. Πλήττεται από υψηλούς δείκτες ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους,
με βάση τα επίσημα στοιχεία τα σημερινά ποσοστά ανέρχονται στο 28%.
  1. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ , Πτολεμαϊδα 5, είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που θα  γίνει στη χώρα μας και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Θα αναβαθμίσει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες. 
Η πιο θετική όμως εξέλιξη για εμάς αποτελεί το γεγονός ότι η Μονάδα Πτολεμαΐδα V θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 εργαζόμενοι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμο απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα
Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους και ευελπιστούμε ότι θα τονωθεί και η δύναμη της τοπικής αγοράς.  
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή της.
  1. Θέλουμε η περιοχή μας να παραμείνει ενεργειακό κέντρο.
  1. Ο λιγνίτης να παραμείνει το εθνικό καύσιμο και η ΔΕΗ μία δημόσια, ισχυρή επιχείρηση.
  1. Με αφορμή το πέρασμα του αγωγού του φυσικού αερίου δίπλα από την πόλη μας, ζητάμε την παρέμβασή σας (καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβλεψε κάτι τέτοιο) για την δημιουργία εξόδου στην περιοχή που μέχρι σήμερα αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας.
  1. Γνωρίζουμε ότι ο προγραμματισμός της ΔΕΗ προβλέπει να «σηκωθεί» ο ιστορικός σταθμός ΑΗΣ Πτολ/δας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται από κάτω. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει και να χρησιμοποιηθεί ως τουριστική μονάδα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
  1. Η δημιουργία παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Β.Ελλάδος στην πόλη της Πτολ/δας για εμάς αποτελεί χρόνιο αίτημα. Γεγονός που επιβάλει η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας με περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους στους χώρους των ορυχείων της ΔΕΗ. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους, καθώς τα θανατηφόρα ατυχήματα στους χώρους της επιχείρησης έχουν ξεπεράσει τα 60. Σε αυτό το σημείο (καθώς αναγνωρίζουμε την οικονομική στενότητα που βρίσκεται η χώρα την δεδομένη χρονική στιγμή) πρέπει να τονίσουμε ότι το Εργατικό Κέντρο διατίθεται να παραχωρήσει γραφείο για την λειτουργία του τμήματος, όπως γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια με την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το υπουργείο με λειτουργικά και λοιπά έξοδα.
Για το Δ.Σ.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΙΛΦΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ     ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: