DEH

DEH

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αφόρητες πιέσεις σε ΛΑΡΚΟ να υπογράψει με ΔΕΗ

Στις 3 η ώρα έχει οριστεί το νέο ραντεβού μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ με θέμα το τιμολόγιο του ρεύματος για την υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία νικελίου, η οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αυτή τη στιγμή η βιομηχανία υφίσταται αφόρητες πιέσεις από τη ΔΕΗ προκειμένου να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία είτε θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας την παραπομπή της χώρας για κρατική ενίσχυση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, είτε θα οδηγήσει στο τέλος της εταιρείας η οποία με τις τρέχουσες τιμές νικελίου αλλά και το προτεινόμενο κόστος ενέργειας οδηγείται σε κλείσιμο, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για πάνω από 1100 απασχολούμενους εργάτες.

Οι πιέσεις που ασκούνται αφορούν στην εφαρμογή της απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας  του ΥΠΕΚΑ, η οποία επιβάλει μία τιμή που σύμφωνα με τη ΛΑΡΚΟ δε δικαιολογείται ούτε από τις συνθήκες της αγοράς, ούτε από το προφίλ της βιομηχανίας ούτε βεβαίως από τα κόστη της ίδιας της ΔΕΗ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί από την πλευρά της να αποδείξει ότι τα κόστη της ΔΕΗ είναι πολύ μικρότερα, ωστόσο επιχειρείται να της επιβληθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το ιδιαίτερο προφίλ της βιομηχανίας (η κατανάλωσή της είναι 1.100.100 MWh όταν ο επόμενος καταναλωτής έχει κατανάλωση 300 χιλιάδες) η ΛΑΡΚΟ καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος ρεύματος.

Ακόμη και εάν επιβληθεί η συμμόρφωση στις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, πάντως, πληροφορίες θέλουν αυτό να γίνεται με επιφυλάξεις από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ.

Για ποιο λόγο εκφράζονται αντιρρήσεις από την πλευρά της βιομηχανίας; Όπως επισημαίνεται σχετικά ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει επίσημα δια στελεχών της ενστάσεις. Εάν αναγκαστούμε να υπογράψουμε ένα τιμολόγιο που δε συμφέρει την εταιρεία, τουλάχιστον να απαλειφθούν οι όροι που οδηγούν σε παραπομπή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για κρατική ενίσχυση, αναφέρουν πηγές. Δηλαδή να υπογραφεί νέο τιμολόγιο ή να δηλωθεί ότι η έκπτωση που παρέχεται δεν είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Γ.Σ. της ΔΕΗ και της πρότασης του μετόχου (δηλαδή του προηγούμενου υφυπουργού ΠΕΚΑ) αλλά έκπτωση λόγω όγκου, που μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε.

Στη Λάρκο έχει καεί η γούνα μας με προηγούμενες κρατικές ενισχύσεις πρέπει να προφυλάξουμε την εταιρεία στο μέγιστο δυνατό, πρέπει να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας, αναφέρουν πηγές του Capital.gr.

Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να της δοθεί ένα τιμολόγιο με μικρότερο κόστος από τα 56 ευρώ η μεγαβατώρα. «Η εταιρεία δε βγαίνει το νικέλιο είναι πεσμένο, διατηρούμε πάνω από 1100 θέσεις εργασίας, ζητούμε τιμολόγιο πιο χαμηλό» αναφέρουν πηγές.

Υπογραμμίζεται ότι η υπόθεση είναι μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα μετά την διακηρυγμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης να στηρίξει την βιομηχανική παραγωγή και να μειώσει τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: