DEH

DEH

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΗ - κολεκτίβα επιθυμούν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ

Επέλαση στα «χειμερινά ανάκτορα» της ΔΕΗ προαναγγέλει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΔΕΗ που κυκλοφόρησε χθες ξεπερνάει σε «επαναστατικό» ύφος εκείνες του Νίκου Φωτόπουλου, αφού τώρα οι υπογράφοντες νιώθουν ότι έχουν πάρει την εξουσία και αδημονούν να εφαρμόσουν μοντέλα άλλων εποχών. Μεταξύ καταγγελιών και απειλών καλεί όλη τη διοικητική πυραμίδα της ΔΕΗ να «ξεκουμπιστεί τώρα», προειδοποιώντας ότι οι διοικούντες θα βρεθούν μπροστά σε «μεγάλες εκπλήξεις». Εχει, μάλιστα, σχέδιο άμεσης εφαρμογής για τη διοίκηση της επιχείρησης από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που «μαζί με τα συνδικάτα τους» θα
αποτελέσουν τους εγγυητές μιας άλλης πορείας της ΔΕΗ. Για τον σκοπό αυτό θα διοργανώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα, στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη και όπου αλλού χτυπά η καρδιά της ΔΕΗ «πολιτικές ανοιχτές συνελεύσεις εργαζομένων», με προσκεκλημένη την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Θα πάει ο Π. Λαφαζάνης;

Σε συνθήκες
κανονικότητας προσπαθούν να επιστρέψουν οι τράπεζες μετά τη συμφωνία Ελλάδας - εταίρων για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Το τελευταίο διάστημα, από τον Δεκέμβρη και μετά, είχαν «παγώσει» τα πάντα εν αναμονή των εκλογών και των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - εταίρων. Ετσι, οι τράπεζες δειλά δειλά κοιτούν να βάλουν μπροστά τα σχέδια για το 2015, αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι της Κομισιόν. Η επιστροφή στην κανονικότητα, βέβαια, δεν επιτυγχάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, από σήμερα το βάρος επικεντρώνεται και πάλι στα... τραπεζικά.
Αρκετές ομοιότητες
Πολλά κοινά σημεία με το αναθεωρημένο μνημόνιο έχει η επιστολή Βαρουφάκη, στην οποία περιλαμβάνεται το νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Οι ομοιότητες αφορούν στον εξορθολογισμό ΦΠΑ, κάτι που αναφέρεται τόσο στο μνημόνιο όσο και στην επιστολή Βαρουφάκη. Η ίδια ορολογία και στα φορολογικά κίνητρα. Στην επικαιροποίηση του μνημονίου τονίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα τα ποσοτικοποιούσε ως φορολογικές δαπάνες και θα καταργούσε όσα κριθούν ανεπαρκή ή ακατάλληλα. Αντίστοιχη είναι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης, καθώς μεταξύ άλλων θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, να καταργήσει όλες τις εξαιρέσεις και να τις αντικαταστήσει με κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Ρευστοποιήσεις μετοχών από έναν βασικό μέτοχο
Σε ρευστοποιήσεις μετοχών της Eurobank προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η Capital, που συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών μετόχων της τράπεζας. Μετά τις ρευστοποιήσεις το ποσοστό μετοχών της Capital στην Eurobank μειώθηκε κάτα από 10%. Αναλυτικά, η Capital μαζί με μια θυγατρική της προχώρησαν στη ρευστοποίηση συνολικά 83 εκατ. μετοχών. Ετσι, από 1.550.240.680 μετοχές που κατείχε –άμεσα και έμμεσα– στις 19 Φεβρουαρίου, μετά τις ρευστοποιήσεις ο αριθμός μετοχών που ελέγχει περιορίστηκε στα 1.467.221.714 τεμάχια. Tο ποσοστό συμμετοχής της Capital στην Eurobank περιορίστηκε στο 9,9758%.
Φαβορί για γενικοί γραμματείς στο υπουργείο Οικονομίας
Τα ονόματα του Μανούσου Μανουσάκη και του Αλέξανδρου Χαρίτση ακούγονται για την κάλυψη δύο εκ των θέσεων των γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομίας υπό τον Γιώργο Σταθάκη (φωτ.). Τα δύο νέα πρόσωπα προέρχονται αμφότερα από τον χώρο των μηχανικών –μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και οι δύο– και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθούν στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, ο πρώτος, δηλαδή ο Μανούσος Μανουσάκης, και στη θέση του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ ο δεύτερος, δηλαδή ο Αλέξανδρος Χαρίτσης. Ανοιχτές είναι ακόμη οι θέσεις του γενικού γραμματέα εμπορίου και προστασίας καταναλωτή, καθώς και αυτή του γενικού γραμματέα στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, για τις οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έχουν επίσης βρεθεί τα πρόσωπα, αλλά κρατούνται ως επτασφάγιστα μυστικά και αναμένεται να ανακοινωθούν όλα μαζί, ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

 http://www.kathimerini.gr/804969/article/oikonomia/epixeirhseis/deh---kolektiva-epi8ymoyn-syndikalistes-toy-syriza

Δεν υπάρχουν σχόλια: