DEH

DEH

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΡΑΕ: Παραμένει η Εκκρεμότητα της Απόφασης για ΔΕΗ-Αλουμίνιον Όσο Δεν Συμπληρώνεται Ολομέλεια

Στη «συντήρηση» έχει μπει από τη ΡΑΕ το θέμα της νέας διένεξης ΔΕΗ-Αλουμίνιον, με αφορμή την εντολή που έδωσε η πρώτη στον ΑΔΜΗΕ για απενεργοποίηση των μετρητών φορτίου της δεύτερης. Και μπορεί ο Ρυθμιστής να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες εξέτασης του αιτήματος της Αλουμίνιον για τη λήψη προσωρινών μέτρων, ωστόσο, απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί όσο διαρκεί η εκκρεμότητα της αντικατάστασης των τριών μελών της Ολομέλειας, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.
Σήμερα, η Ολομέλεια της ΡΑΕ λειτουργεί οριακά με τέσσερα μέλη, καθώς έχουν αποχωρήσει ο πρώην πρόεδρος Νίκος Βασιλάκος, ο Α’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Ραχιώτης και το μέλος Ευάγγελος Διαλυνάς. Χρέη προέδρου ασκεί από τις αρχές Φεβρουαρίου ο Β’ αντιπρόεδρος Μίλτος Ασλάνογλου. Με αυτά τα δεδομένα, η ΡΑΕ περιορίζεται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, που έχουν να κάνουν αυστηρά με την τρέχουσα επικαιρότητα, με τις σημαντικές και ουσιαστικές αποφάσεις για τη διαμόρφωση της αγοράς να μετατίθενται για αργότερα, όταν θα έχει στελεχωθεί πλήρως και θα έχει συμπληρωθεί η 7μελής Ολομέλεια, συμπεριλαμβανομένης και της ανάδειξης νέου προέδρου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχουν ανακινηθεί ακόμη από το ΥΠΑΠΕΝ οι διαδικασίες πλήρωσης των κενών θέσεων της ΡΑΕ και δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτό.
Η Αλουμίνιον είχε προσφύγει στη ΡΑΕ, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες, στην περίπτωση που δεν υπογράψουν σύμβαση προμήθειας οι δύο εναπομένουσες βιομηχανίες, Λάρκο και Αλουμίνιον. Η τελευταία, μετά την εντολή που έδωσε η ΔΕΗ, στα τέλη του προηγούμενου έτους, για απενεργοποίηση των μετρητών της από τον ΑΔΜΗΕ, κατέθεσε αίτηση στο Ρυθμιστή, από τον οποίο ζητά προσωρινά μέτρα. Ήδη, η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΗ να υποβάλει τις θέσεις της για το θέμα αυτό, πράγμα το οποίο έχει γίνει και σε αυτή τη φάση η ΡΑΕ έχει ζητήσει τη γνώμη και των πελατών υψηλής τάσης. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, ακόμη και αν ολοκληρωθεί η προεργασία της ΡΑΕ για το θέμα που έχει προκύψει, δεν θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης με τη σημερινή σύνθεση της Ολομέλειας. Η απόφαση θα παραπεμφθεί για μετά την πλήρη στελέχωση του Ρυθμιστή.
Η περίπτωση, πάντως, της Αλουμίνιον είναι ένα δείγμα της ελλιπούς λειτουργίας της ΡΑΕ, όσο διαρκεί η εκκρεμότητα της συμπλήρωσης της Ολομέλειας. Πρόθεση του ΥΠΑΠΕΝ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να υπάρξει πρώτα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της και αμέσως μετά να προωθηθούν οι διαδικασίες για την κάλυψη των κενών θέσεων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: