DEH

DEH

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πού θα βρει η ΔΕΗ τα 700 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την επένδυση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 – Σε ποια περίπτωση μπορεί να επανεξεταστεί το διασφαλισμένο δάνειο των 650 ευρώ από γερμανικές τράπεζες



dei 
Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα περί μη αποκρατικοποίησης των δικτύων αλλά και την εξειδίκευση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Π. Λαφαζάνης, σήμερα ήρθε η πρώτη αντίδραση.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Terna, της εταιρείας η οποία ήταν εκ των φαβορί στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι η
εταιρεία αποσύρει την προσφορά της.
«Αποσύραμε την προσφορά μας για ΑΔΜΗΕ» ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Terna Matteo Del Fante . Όπως μεταδίδει το Reuters η ανακοίνωση έρχεται μετά τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ότι δε θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός επρόκειτο με βάση τις αρχικές αποτιμήσεις που είχαν γίνει να αποφέρει στα ταμεία της ΔΕΗ ένα ποσό που θα κυμαινόταν από τα 600 έως 900 εκατ. ευρώ , ποσό που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και κυρίως για την επένδυση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Η ΔΕΗ επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τα έσοδα ενόψει των πρώτων πληρωμών που έχει μπροστά της για το έργο της Πτολεμαΐδας και οι οποίες αναμένονται τους επόμενους μήνες, αρχικά 200 εκ. ευρώ ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθούν πληρωμές ύψους ακόμη 200 εκ. ευρώ. Συνολικά από δικά της κεφάλαια η ΔΕΗ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει περίπου 700 εκ. ευρώ αφού τα υπόλοιπα 650 εκ. ευρώ είναι διασφαλισμένα με κοινοπρακτικό δάνειο από γερμανικές τράπεζες υπό την KfW. Και αυτό το δάνειο πάντως, όπως επισήμανε η τελευταία έκθεση της Standard & Poor΄s, μπορεί να επανεξεταστεί σε περίπτωση ακραίας αλλαγής των συνθηκών για τη χώρα (έξοδος από το ευρώ).

Πηγή:www.capital.gr – Χ. Φλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: