DEH

DEH

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Εξατομικευμένα τιμολόγια ζητάνε και... ατομικά από τη ΔΕΗ οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης

Με σαφές αίτημα να προχωρήσει πέραν των αποφάσεων της πρόσφατης Γενικής της Συνέλευσης και να διαπραγματευθεί με τους πελάτες της στην υψηλή και μέση τάση εξατομικευμένα τιμολόγια που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να κινηθεί η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία.
Το αίτημα αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα διατυπωθεί μόνον μέσω των θεσμικών φορέων, όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει από τον ΣΕΒ και την ΕΒΙΚΕΝ που έχουν στείλει επιστολές προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και απευθείας από μεγάλες επιχειρήσεις. Και τούτο ανεξάρτητα από το αν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες - συμβάσεις με τη ΔΕΗ.
Η επιχειρηματολογία των βιομηχανιών εστιάζεται στη βάση τω νέων κοστολογικών δεδομένων που έχει προκαλέσει η μείωση του παραγωγικού κόστους της ΔEΗ. Ο λόγος για τα νέα δεδομένα που προκαλεί η πτώση στις τιμές αερίου και φυσικού αερίου, αλλά και τα ρυθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί (μείωση κόστους ΑΔΙ κλπ).
Ωστόσο, πέραν της προσδοκίας να υπάρξει περαιτέρω μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων λόγω μείωσης του κόστους της ΔΕΗ, τις παρεμβάσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων κινεί και ο φόβος ότι η διαδικασία με την οποία αντιμετωπίζει η ΔΕΗ την υπόθεση, μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο ακόμα και τα υφιστάμενα τιμολόγια, καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθούν οι εκπτώσεις παράνομες κρατικές ενισχύσεις και να καταρριφθούν από την Κομισιόν.
Χαρακτηριστική πρέπει να θεωρείται επ´ αυτού η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας κ. Βιδιάνι (το σχετικό mail προς τη ΔΕΗ ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της επιχείρησης είχε αποκαλύψει το energypress - Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Όπως προαναφέρθηκε, το αίτημα για εξατομικευμένες συζητήσεις και τιμολόγια, με την αντίστοιχη επιχειρηματολογία, διατυπώνεται πλέον και από, κάποιες τουλάχιστον, μεμονωμένες επιχειρήσεις, οπότε αποκτά το χαρακτήρα επίσημης πρόσκλησης προς τον αντισυμβαλλόμενο. Πληροφορίες του energypess αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη σχετικές επιστολές και ότι θα υπάρξουν κι άλλες.
Σε μια από αυτές, μεγάλης βιομηχανίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Έχουν εκφραστεί επισήμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και ιδίως της τρόικας, θέσεις και επιφυλάξεις, αναφορικά με την πιθανότητα στοιχειοθέτησης παράνομης κρατικής ενίσχυσης εκ των χορηγούμενων από τη Γ.Σ. Της ΔΕΗ εκπτώσεων επί τιμολογίων της, οι οποίες αποδίδονται από τις ευρωπαϊκές αρχές στην παρέμβαση του Δημοσίου ως βασικού μετόχου της ΔΕΗ. Συγχρόνως η τρόικα έχει θέσει την αναγκαιότητα πλήρους αναθεώρησης των τιμολογίων Υψηλής Τάσης, με βάση τις επιδράσεις στο κόστος της ΔΕΗ των πρόσφατων ρυθμιστικών παρεμβάσεων και της πορείας των διεθνών τιμών καυσίμων".
Η επιστολή καταλήγει με το αίτημα προς τη ΔΕΗ για καθορισμό συνάντησης στελεχών των δύο εταιρειών για να συζητηθεί η μεθοδολογία τιμολόγησης που "να αποτρέπει τον κίνδυνο να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση η χορήγηση έκπτωσης από τη ΔΕΗ".
Ας σημειωθεί ότι, με βάση όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με κάθε πελάτη ξεχωριστά, επιβάλλει στους προμηθευτές η ειδική νομοθεσία, και ο νόμος περί ανταγωνισμού, ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και σειρά αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η επιστολή ΣΕΒ
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή προς τη ΔΕΗ (Διαβάστε περισσότερα εδώ) που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θόδωρο Φέσσα με την οποία  ο ΣΕΒ παρενέβη εμφατικά στο ανοιχτό μέτωπο που υπάρχει μεταξύ της βαριάς βιομηχανίας και της ΔΕΗ για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν μπορεί να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η τιμολογιακή πολιτική απέναντι στους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες διέπεται από τη λογική “take it or leave it” αναφέρει ο Θ. Φέσσας και συνεχίζει: "Προτρέπουμε να μελετήσετε και να προτείνετε μια τιμολογιακή πολιτική έναντι των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών που:
-να αντανακλά το κόστος μιας σύγχρονης και παραγωγής ΔΕΗ
-να λαμβάνει υπόψη τις ελαφρύνσεις του κόστους που απολαμβάνει η ίδια η ΔΕΗ από ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μεσολάβησαν (ΑΔΙκ λπ) και τη δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και
-να έχει την ευελιξία της διαπραγμάτευσης με τους μεγάλους πελάτες της  που ο καθένας του έχει διαφορετικό καταναλωτικό προφίλ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: