DEH

DEH

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΣΕΠΗΔ-ΔΕΗ: Aπόφαση που ακρωτηριάζει μια εργατική κατάκτηση

LOGO SEPID1
Η πρώτη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ για το 2015 (αρ. 1/2015) αφορά την κατάργηση της ειδική άδειας για τους εργαζόμενους κατ’ αποκλειστικότητα μπροστά σε οθόνες οπτικής καταγραφής. Για να είναι λοιπόν αυτή η πρώτη απόφαση της διοίκησης για το 2015 ή αυτό ήταν το πιο φλέγον θέμα που αντιμετώπιζε ή ΔΕΗ ή απλά ήθελε να ευχηθεί στους εργαζόμενους για το νέο έτος – με τον τρόπο της – «Κακή χρονιά».
Για μια ακόμη φορά λοιπόν η διοίκηση της ΔΕΗ έσπευσε να εναρμονιστεί σε απόφαση της κυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Ν 4210/2013 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αν και ο νόμος αυτός αφορά το δημόσιο τομέα. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της ΔΕΗ δεν φέρνει καμία αντίρρηση σε απόφαση της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
  • Δεν έφερε καμία αντίρρηση στην επιβολή μέσα στα τελευταία χρόνια τριών διαφορετικών ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ρεύμα.
  • Δεν έφερε καμία αντίρρηση στην καταβολή χαρατσιών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ τα οποία επιβάρυναν τους πελάτες της, αλλά και τα χρέη της επιχείρησης.
  • Ποτέ δεν τόνισε τη σημαντική παράμετρο ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία δεν παράγει ένα οποιοδήποτε προϊόν, αλλά ένα αναγκαίο κοινωνικό αγαθό.
Όσο για τα νομοθετήματα της κυβέρνησης που μας οδηγούν στο μέλλον:
  • Καταργούν επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα τα οποία είχαν θεσμοθετηθεί με τον αναγκαστικό νόμο 1777 το 1951,
  • Μετατρέπουν τα απαραίτητα για την επιβίωση αγαθά σε εμπορικά προϊόντα, όπως είναι το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα , όπως ήταν πριν το νόμο 1468 του 1950,
  • Ιδιωτικοποιούν δημόσιες παραλίες, επαναφέροντας την κατάσταση όπως ήταν πριν τον αναγκαστικό νόμο 2344 του 1940,
  • Αποκρατικοποιούν στρατηγικές επιχειρήσεις, επαναφέροντας το καθεστώς που όριζε ο νόμος 2979 του 1922,
  • Επιστρατεύουν όσους απεργούν – ο αριθμός των πολιτικών επιστρατεύσεων συνολικά κατά την περίοδο των μνημονίων (2010-14) είναι ίδιος με τον αριθμό όσων έχουν γίνει τα προηγούμενα 35 χρόνια – καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας  επαναφέροντας την κατάσταση όπως ήταν πριν το νόμο 281 του 1914,
  • Καταργούν ακόμα και το πρώτο μέτρο εργατικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε στην Ελλάδα, ώστε οι Κυριακές να είναι και πάλι εργάσιμες, όπως ήταν πριν το νόμο 3455 του 1909,
  • Εκποιούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι οποίες περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού κράτους με την επανάσταση του 1821,
  • Επιβάλλουν δυσβάσταχτους φόρους που αντίστοιχοι είχαν επιβληθεί  στους Έλληνες την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Έτσι λοιπόν άλλη μία απόφαση η οποία ακρωτηριάζει μια εργατική κατάκτηση δεν αιφνιδιάζει ούτε εντυπωσιάζει πια κανέναν. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ ευχαριστούμε τη διοίκηση για την «ευχή» της για την νέα χρονιά και αντευχόμαστε.
Γραφείο Τύπου ΣΕΠΗΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: