DEH

DEH

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Πορεία διαμαρτυρίας για τον υποσταθμό ισχύος 630 ΚVA της ΔΕΗ

Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Εορδαίας πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή κάτοικοι της ενορίας του Ι. Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Πτολεμαΐδας, καθώς παρά την καθολική αντίδραση των κατοίκων ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην εγκατάσταση υπέργειου υποσταθμού της ΔΕΗ δίπλα στο ιερό της εκκλησίας και όχι υπόγειο, όπως συμβαίνει με αντίστοιχα έργα οικιστικών ανάπλασης που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
IMG_5287 (Αντιγραφή)
Τη διαμαρτυρία των κατοίκων για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου υποσταθμού της ΔΕΗ πάνω από τη γη και όχι υπόγεια, όπως έγινε με αφορμή άλλα αντίστοιχα έργα αναπλάσεων περιοχών της Πτολεμαΐδας που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μετέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Σωτήρας», Ισαάκ Νικολαΐδης, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Εορδαίας Κώστα Πολυχρονίδη που τους υποδέχθηκε στο δημαρχείο. Είναι, είπε, ζήτημα καλαισθησίας αλλά κυρίως ασφάλειας, καθώς επισήμανε τους κινδύνους για τα παιδιά της περιοχής από την εγκατάσταση υποσταθμού μεγάλης ισχύος αλλά και λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
«Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από αυτό που έγινε σε άλλα αντίστοιχα έργα του ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Νικολαΐδης και ζήτησε να αποσταλεί άμεσα, εντός της ημέρας, επιστολή του Δήμου Εορδαίας προς τον μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο και το αρμόδιο μητροπολιτικό συμβούλιο, με την οποία να ζητείται επίσημα η παραχώρηση πρόσθετης έκτασης του περιβάλλοντος χώρου του νεόδμητου ναού, προκειμένου να εγκατασταθεί υπέργεια ο υποσταθμός της ΔΕΗ, καθώς το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο ιερέας του ναού αρνούνται την πρόσθετη παραχώρηση χώρου.

IMG_5280 (Αντιγραφή)
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Πολυχρονίδης ανέφερε ότι η παρούσα δημοτική αρχή βρήκε σε εξέλιξη το έργο με τις παρούσες προδιαγραφές που ενέταξε η προηγούμενη δημοτική αρχή. «Δεν είναι ο δήμος που θα κωλυσιεργήσει και αντιτάσσεται στην επιθυμία των κατοίκων. Το έργο πρέπει να τελειώσει το 2015» είπε και εξέφρασε την έκπληξή του για τη διαμαρτυρία των κατοίκων, καθώς όπως είπε «έχουμε συμφωνήσει κάποια πράγματα τα οποία είναι σε εξέλιξη.» Δήλωσε ότι «είναι κατανοητή η ανησυχία των κατοίκων, αλλά δεν είμαστε αμέτοχοι στο πρόβλημα, αλλά πρέπει να περιμένουμε το έγγραφο του μητροπολιτικού συμβουλίου, εφόσον βλέπουμε ότι το εκκλησιαστικό συμβούλιο δεν παραχωρεί επί πλέον χώρο, για να προχωρήσουμε από εκεί και πέρα σε διαδικασία με τη διαχειριστική αρχή.» Ήδη, πρόσθεσε, έχουν γίνει επαφές με τη διαχειριστική αρχή. «Έχουμε κάποιες κατ’ αρχήν διαβεβαιώσεις αλλά μένει να επιβεβαιωθούν ότι το έργο μπορεί να αλλάξει κατηγορία οικονομική και να επιδοτηθεί με περισσότερα χρήματα, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται η απόφαση του μητροπολιτικού συμβουλίου» και διαβεβαίωσε ότι «ο μητροπολίτης θα έχει μέχρι το μεσημέρι αυτή την επιστολή από το Δήμο Εορδαίας.»
IMG_5273 (Αντιγραφή)
Υπενθυμίζεται ότι για την υπογειοποίηση του υποσταθμού της ΔΕΗ στην εν λόγω περιοχή απαιτείται η παραχώρηση πρόσθετου χώρου 15 τ.μ.- εκτός των 25 τ.μ. που παραχώρησε ήδη η εκκλησιαστική επιτροπή του ναού για το σκοπό αυτό, ωστόσο το αίτημα αυτό σκοντάφτει στην άρνηση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του ιερέα του ναού. Οπότε ζητείται πλέον η παρέμβαση του μητροπολιτικού συμβουλίου και του ίδιου του μητροπολίτη προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ώστε να εγκατασταθεί υπόγεια ο υποσταθμός και να πάψουν να ανησυχούν οι κάτοικοι ότι τα παιδιά τους θα παίζουν μέσα σε μαγνητικά πεδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: