DEH

DEH

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΑΔΜΗΕ Προς Συμφωνία με τους Φορείς της Κρήτης για την Θέση του Καλωδίου Σύνδεσης

Τεχνικά εφικτή θεωρεί, καταρχήν, ο ΑΔΜΗΕ την προτεινόμενη θέση από τους φορείς της Κρήτης για την προσαιγιάλωση του καλωδίου, που θα συνδέσει το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα με το νησί. Αν και η τελική απάντηση του Διαχειριστή θα δοθεί ως τα τέλη του χρόνου στους αρμόδιους φορείς της Κρήτης, καθώς θα απαιτηθεί η τεχνική στοιχειοθέτηση της, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να συνδυασθεί με τη θέση προσαιγιάλωσης του ηλεκτρικού καλωδίου Eurasia Interconnector που έχει προταθεί να είναι η ίδια.
Ο ΑΔΜΗΕ κατά τη συνάντηση που είχε με τις αρχές της Περιφέρειας Κρήτης και τη Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου κατέθεσε πέντε εναλλακτικές προτάσεις για την προσαιγιάλωση του καλωδίου σύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα, με το σκεπτικό ότι δεν προκαλούν καμία όχληση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς διαθέτουν οδεύσεις, που εξασφαλίζουν την υπογειοποίηση του. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές της Κρήτης αντιπρότειναν μια έκτη λύση, τη θέση Κορακιά, η οποία, όμως, έχει το μειονέκτημα ότι δεν διαθέτει οδούς πρόσβασης, συνεπώς, απαιτείται η κατασκευή εναέριων γραμμών. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις του ΑΔΜΗΕ. Από τη στιγμή, όμως, που έρχεται ως πρόταση των ίδιων των φορέων της Κρήτης εκτιμάται από το Διαχειριστή ότι μπορεί να εγγυηθεί την απουσία αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, άρα μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σε κάθε περίπτωση το θέμα παραμένει ανοικτό, καθώς θα γίνουν τεχνικές μελέτες και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα βρεθεί τελικά κοινός λόγος με τους φορείς της Κρήτης.
Αυτή, άλλωστε, αποτελεί και μία σημαντική παράμετρο, που αναμένεται να ξεκλειδώσει το σχεδιασμό του έργου, για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη η εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης. Παράλληλα, εξελίσσονται και οι μελέτες βυθού μέσω χαρτών, ενώ μέσα στο επόμενο έτος προγραμματίζεται να γίνουν και αντίστοιχες μελέτες με πλοία, ώστε να χαρτογραφηθεί και να προσδιορισθεί η διαδρομή που θα επιλεγεί. Ο ΑΔΜΗΕ φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης με την Κρήτη, για το οποίο στόχος είναι να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2020.
Εκτός, όμως, από την Κρήτη, ο ΑΔΜΗΕ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις Κυκλάδες, βάζει πλώρη για τη σύνδεση και των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό Σύστημα. Για το σκοπό αυτό επίκειται επίσημη επίσκεψη της διοίκησης του Διαχειριστή στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να παρουσιασθεί το σχέδιο του και να καταγραφούν οι απόψεις των τοπικών αρχών και φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: