DEH

DEH

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Στα 60 ευρώ η ΟΤΣ λόγω της πυρκαγιάς στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και χαμηλό ρεκόρ για τις ΑΠΕ

Η ζημιά που προκλήθηκε στο λιγνιτικό συγκρότημα της Πτολεμαΐδας από πυρκαγιά αποδείχτηκε καθοριστική για την διαμόρφωση των τιμών κατά το προηγούμενο επταήμερο. Λόγω της μειωμένης παραγωγής από Λιγνιτικά εργοστάσια αλλά και της χαμηλής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) η Ο.Τ.Σ. σκαρφάλωσε στα 60,32 €/MWh σε μέσο όρο εβδομάδας, ενισχυμένη κατά 8,25% σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυσή μας.
Οι ασθενείς άνεμοι και η μειωμένη παραγωγή από Φ/Β λόγω
συννεφιάς καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας έφερε τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην κάλυψη του φορτίου στο 10,57%, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ έτους! Συνεπώς κέρδισαν έδαφος οι εισαγωγές και η παραγωγή από μονάδες με καύσιμο το Φυσικό Αέριο (ειδικά οι Μονάδες Αλιβέρι 5, Λαύριο 5 και Κομοτηνή).
Επίσης υψηλό ρεκόρ έτους αποτελεί η κάλυψη του φορτίου κατά 26% από Καθαρές Εισαγωγές, λόγω των υψηλών τιμών που επικρατούν. Χαρακτηριστικά μπορούμε να δούμε το διάγραμμα διάρκειας των τιμών με την μετατόπιση της καμπύλης προς τα πάνω και δεξιά (υψηλότερες τιμές - λιγότερες ώρες να διαμορφώνονται από φθηνές Λιγνιτικές Μονάδες).
Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ.)
Αγορά ρύπων
Μετά τις 4 συνεχείς εβδομάδες ανόδου, κατά το προηγούμενο επταήμερο είχαμε σταθεροποιητικές τάσεις στην Αγορά Ρύπων. Το Spot συμβόλαιο έκλεισε στα 6,69 ευρώ/τ την Δευτέρα 10/11 για να κλείσει κατά 0,6% χαμηλότερα την Παρασκευή 14/11 στα  6,65 ευρώ/τ, αφού πρώτα πέρασε από την περιοχή των 6,79 ευρώ/τ στα μέσα της εβδομάδας.  Αντίστοιχες κινήσεις και για τα προθεσμιακά συμβόλαια με αξιοσημείωο το γεγονός πως η ψαλίδα Spot‐Dec'14 λίγες εβδομάδες πριν λήξει το συμβόλαιο Dec‐14, όχι μόνο έχει κλείσει αλλά το προθεσμιακό διαπραγματεύεται κάτω από την Spot τιμή.

ΠΗΓΗ http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: