DEH

DEH

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Παντελής Καραλευθέρης: «Η απόφαση απόσυρσης της 2ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μπορεί να αρθεί!»-Διαβάστε τι λέει για το μέλλον των εργαζομένων και την πρόταση Καρυπίδη για φθηνότερο ρεύμα. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του e-ptolemeos.gr

«Η πυρκαγιά στον Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας σήμανε το βίαιο σταμάτημα του ιστορικά πρώτου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η παύση της Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής κι αυτό γιατί έγινε με βίαιο τρόπο! Και λέω με βίαιο τρόπο γιατί, όλοι, περιμέναμε το σταμάτημα της Μονάδας, το 2015. Στελέχη και εργαζόμενοι είχαμε προετοιμαστεί ψυχολογικά γι’ αυτό, όμως, η πυρκαγιά ήρθε -με βίαιο επαναλαμβάνω τρόπο- να επιφέρει το σταμάτημα του Α.Η.Σ.». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος εργαζομένων και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης, παραχώρησε –με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας- μια εφ’ όλης της ύλης και αποκλειστική συνέντευξη στον «Π» εξιστορώντας αρχικά την πορεία του Α.Η.Σ. στο χρόνο, δίνοντας «ειδήσεις» για το μέλλον της Μονάδας «5» αλλά κυρίαρχα και για τα της στελέχωσής της από το εργασιακό δυναμικό της περιοχής και εφιστώντας την προσοχή των εργαζομένων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας τους οποίους και καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το ζήτημα της εσωτερικής…μετακίνησής τους, μη παραλείποντας βέβαια να στείλει το μήνυμά τους προς το μόνιμο προσωπικό πως καμία θέση εργασίας δεν κινδυνεύει και διαβεβαιώνοντας πως οι εργαζόμενοι αυτοί θα αποτελούν και τα «θεμέλια» και τη «μαγιά» της νέας Μονάδας «5».
Ως προς τα της ιστορίας του Α.Η.Σ. ο κ. Καραλευθέρης ήταν σαφής στις δηλώσεις του: «Ο Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας –όταν ξεκίνησε- ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο εργοστάσιο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια ικανή όχι μόνο να ηλεκτροδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και να εξυπηρετήσει την τοπική κατανάλωση, αλλά ικανή να ηλεκτροδοτήσει όλη την τότε βιομηχανία. Η επάρκεια του Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας εξασφάλιζε για πρώτη φορά στη χώρα την ηλεκτροδότηση όλης της βιομηχανίας! Ο Α.Η.Σ. είναι συνδεδεμένος με τον τόπο, με την προοπτική του, για το καλό των εργαζομένων, των πολιτών, όλων», είπε

IMG_3541
Μάλιστα, δίνοντας την είδηση… κατέθεσε στον «Π» την άποψη και κάθετη θέση του πως η απόφαση απόσυρσης  της 2ης Μονάδας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού μπορεί να αρθεί, στοιχειοθετώντας μάλιστα την πεποίθησή του αυτή βασιζόμενος σε προσωπικές του πληροφορίες: «Δεν πρέπει να παρατήσουμε τελείως την ιδέα να επαναλειτουργήσει η 2η Μονάδα του Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας. Γνωρίζω ότι η απόφαση απόσυρσης μπορεί να αρθεί! Ξέρω ότι υπάρχει το περιθώριο! Σε  κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που θα κρίνει η ΔΕΗ. Οι τεχνικοί του Σταθμού είναι αυτοί που θα αποφασίσουν εάν μπορεί να επαναλειτουργήσει η Μονάδα. Η 2η Μονάδα μπορεί να λειτουργήσει, παρ’ ότι η Μονάδα βρίσκεται σε διαδικασία απόσυρσης και πολλά μηχανήματά της έχουν μετακινηθεί σε άλλες Μονάδες…».
Ερωτηθείς σχετικά για το πόσο «εξασφαλισμένη» θεωρείται η κατασκευή της 5ης Μονάδας ο κ. Καραλευθέρης ήταν σαφής και απόλυτος: «Είμαι αρκετά σίγουρος για τη λειτουργία της Μονάδας 5 κι αυτό διότι έχουν εξευρεθεί τα κεφάλαια της τάξεως του 50% από εξωτερικό δανεισμό», είπε. «Αλίμονο εάν οι κυβερνήσεις και τα συμφέροντα των ιδιωτών, καθώς και οι όποιες παρεμβάσεις ανταγωνιστικών συμφερόντων, καταντήσουν την Επιχείρηση να μην μπορεί να εξοικονομήσει τα κονδύλια που υπολείπονται και απαιτούνται για την ολοκλήρωση της 5ης Μονάδας. Η ΔΕΗ πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο με στόχο το κέρδος και μόνο, πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να λειτουργήσει μακριά από συμφέροντα κερδοφορίας που προωθούνται…», τόνισε.
 Πέραν των παραπάνω μάλιστα, η καλύτερη απάντηση θα λέγαμε σε όσους αγωνιούν για την τύχη των εργαζομένων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ήρθε και πάλι από τον κ. Καραλευθέρη που αποκλειστικά στον «Π» διαβεβαίωσε -κάθετα όπως είπε- πως «ήδη από εχθές λύθηκε το θέμα… Ο εργοστασιακός κορμός, η εργατική “μαγιά” για τη νέα Μονάδα θα αποτελείται και θα είναι οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Μετά από σχετική πρότασή μου που έγινε αποδεκτή από την Επιχείρηση και τον Γενικό Δ/ντη Ορυχείων καθώς και από το Κλιμάκιο Μελετών Έργων της Επιχείρησης αποφασίστηκε και δόθηκε η εντολή πως η πρώτη “μαγιά” των εργαζομένων που θα απορροφηθούν στη Μονάδα 5 θα είναι οι ήδη εργαζόμενοι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το γεγονός πως ήδη από χθες δόθηκε εντολή και ορίστηκε το 1ο Κλιμάκιο της νέας Μονάδας, το οποίο έχει διευθυντή τον Δ/ντη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας», σχολίασε.

Όμως πέρα των παραπάνω ευχάριστων νέων, το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων κάλεσε μέσω του «Π» την «μαγιά» αυτή, τους εργαζομένους του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας να επιδείξουν την ιδιαίτερη προσοχή τους ως προς το ζήτημα της εσωτερικής μετακίνησής τους: «Ήταν φυσιολογικό και λογικοί οι εργαζόμενοι του Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας να γνωρίζουν πως θα εργάζονται σ’ αυτό το χώρο έως το 2015. Όλοι ήταν γνώστες πως θα εμφανιζόταν το φαινόμενο εργασιακής μετανάστευσης, να πάνε δηλαδή σε άλλα Εργοστάσια.

fotia
Όμως η πυρκαγιά σηματοδότησε ραγδαίες εξελίξεις και μάλιστα βίαιες αλλαγές στην εργασιακή “καθημερινότητα” των εργαζομένων», είπε, για να στείλει το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση πως «προς το παρόν το μόνιμο προσωπικό του ΑΗΣ -περί τα 200 άτομα- θα μετακινηθεί σε άλλα Εργοστάσια. Όμως, πρότασή μου την οποία και εξέθεσα στη Γενική Δ/νση Παραγωγής, είναι πως σε καμία περίπτωση η μετακίνηση αυτή δεν θα πρέπει να σημαίνει και μετάθεση, αλλά –και το τονίζω αυτό- πρέπει να είναι όμοια της απόσπασης! Καλώ τους εργαζομένους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό διότι διακυβεύονται πολλά και ας μην ξεχνούμε πως αυτοί –οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας- θα είναι η “μαγιά” της νέας Μονάδας. Είναι άλλο πράγμα η μετάθεση και άλλο πράγμα η μετακίνηση όμοια απόσπασης….», επανέλαβε εφιστώντας για ακόμη μια φορά την προσοχή και τον ιδιαίτερο χειρισμό της υπόθεσης από όλους.
Πέραν τούτου, ο κ. Καραλευθέρης διαβεβαίωσε και το εποχιακό προσωπικό του ΑΗΣ –τους προσληφθέντες στα 8μηνα, 6μηνα κ.ο.κ., πως «δεν θα διακοπεί σε καμία περίπτωση η εργασία τους»και πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας απολύτως φόβος από πλευράς τους».

Όμως, όπως παρουσιάζει ο «Π» ιδιαίτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα που δημιουργείται με την«τύχη» των εργολάβων που δραστηριοποιούνταν στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και των εργατών τους, κάτι που σχολίασε και ο κ. Καραλευθέρης: «Πραγματικά, θα υπάρξει πρόβλημα με τους εποχιακούς εργαζόμενους των ιδιωτών εργολάβων. Θα είναι πρόβλημα το που θα απασχοληθούν οι εποχιακοί και οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνταν στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας», προανήγγειλε, θέμα που όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Τέλος, φεύγοντας… από τα του ΑΗΣ και των Μονάδων- ερωτηθείς σχετικά από τον «Π» το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ για το πόσο εφικτή είναι η πάγια θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη για τη διεκδίκηση από τη ΔΕΗ ειδικού τιμολογίου και φθηνότερου ρεύματος για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Καραλευθέρης εμφανίστηκε σύμφωνος με τα όσα διεκδικεί ο περιφερειάρχης. «Είμαι σίγουρος πως είμαι ένας απ’ αυτούς που συμβούλεψαν τον κ. Καρυπίδη στο παρελθόν, να διεκδικήσουμε το ειδικό τιμολόγιο για την περιοχή ενώ κάποιοι άλλοι δεν άκουγαν. Συμφωνώ  με την πρόταση η οποία θεωρώ πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συζήτησης με τη ΔΕΗ για τη διαμόρφωση ενός ειδικού τιμολογίου στο ενεργειακό λεκανοπέδιο.  Η περιοχή, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της περιοχής το δικαιούνται», είπε για το θέμα.
Αναδημοσίευση από  http://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: