DEH

DEH

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Υπό τη Σκιά Νομικών Αντιδράσεων Από Συνδικαλιστές η Πώληση του ΑΔΜΗΕ

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι δικαστικοί αγώνες εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων του ομίλου της ΔΕΗ, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Χθες συζητήθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κατά της πώλησης του ΑΔΜΗΕ οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Οι κ.κ. Φωτόπουλος και Καραλευθέρης, συνεπικουρούμενοι από την Ομοσπονδία, είχαν προσφύγει νομικά κατά της απόφασης του δ.σ. της ΔΕΗ, στις 10 Απριλίου, για την πρόσκληση ενδιαφέροντος που αφορούσε στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, με το επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον κανονισμό λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου για τη νόμιμη συνεδρίαση του. Η προσφυγή αυτή έχει ορισθεί να συζητηθεί το 2016. Σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν άμεσα την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή οι ίδιοι κατέθεσαν και ασφαλιστικά μέτρα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, για τις 5 Δεκεμβρίου έχει αναβληθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που έχουν καταθέσει συνδικαλιστικοί φορείς της ΔΕΗ (Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ομίλου ΔΕΗ-Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ-Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, Σύλλογος Εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΔΕΗ Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Σωματείο Ορυχείων- Σταθμών (ΣΟΣ). Η προσφυγή των συνδικαλιστών εκδικαζόταν αρχικά στις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τα υπουργεία, ΠΕΚΑ, Εργασίας και Οικονομικών ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, όπως δήλωσαν, για να καταθέσουν επί πλέον στοιχεία. Το ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και ανέβαλε την εκδίκαση για τις 5/12/2014.
Υπό τη σκιά των αντιδράσεων των συνδικαλιστών, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη, όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή του Διαχειριστή, ο οικονομικός, νομικός και τεχνικός έλεγχος για τον ΑΔΜΗΕ έχει τελειώσει από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών της short list, έχουν παραλάβει προσχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας και της Συμφωνίας μετόχων (μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του δυνητικού επενδυτή) και σε αυτή τη φάση υπάρχει ανοικτός διάλογος για διευκρινίσεις και ερωτήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα τέλη του, οπότε τότε θα κριθεί και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Από την πλευρά του Διαχειριστή εκφράζεται αισιοδοξία για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς να εντοπίζεται ανησυχία για τις νομικές προσφυγές των εργαζομένων.
Στη short list των υποψήφιων επενδυτών συμπεριλαμβάνονται, η ιταλική Terna, η βελγική ELIA, η κινεζική State Grid Corporation Of China και το καναδικό Fund PSP Investments. Το ποιος τελικά θα παραμείνει στην τελική κούρσα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα φανεί σε ενάμιση μήνα.
 
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου  www.energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: