DEH

DEH

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Παπαγεωργίου: Παίρνουμε τις δύσκολες αποφάσεις για να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση των «Ενεργειακών Διαλόγων», στάθηκε ιδιαίτερα στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε και που καλείται να εφαρμόσει στο εξής η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Υπογράμμισε ότι τρία είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα στο εξής.
α) Στρατηγικός σχεδιασμός. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θέλουμε ενίσχυση της
ανταγωνιστικότητας; Τότε χρειαζόμαστε έναν απελευθερωμένο ενεργειακό τομέα. Θέλουμε επενδύσεις; Τότε πρέπει να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του συστήματος και να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα».
β) Πολύπλευρος διάλογος. «Καλούμαστε όλοι τώρα να συνεργαστούμε πάλι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου», τόνισε σχετικά ο κ. Παπαγεωργίου.
γ) Σεβασμός προς τον Έλληνα πολίτη και καταναλωτή. «Αυτός στήριξε με μεγάλες θυσίες τον διαρκή αγώνα για την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση τόλμησε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας στις δύσκολες στιγμές. Οι αποφάσεις μας κράτησαν όρθια την ενεργειακή αγορά. Η ανάπτυξη θα στηρίζεται σε καλές βάσεις στο εξής».
Παράλληλα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι ο τομέας ηλεκτρισμού γίνεται κεντρικός πυλώνας για το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης στο εξής, από εστία στρεβλώσεων. «Θέλαμε η αντιμετώπιση των ζητημάτων να έχει χαρακτήρα διαρθρωτικό, όχι διορθωτικό», τόνισε σχετικά και πρόσθεσε πως «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της διαδρομής για την εξυγίανση».
Όσον αφορά τη συνέχεια, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι σε συνεργασία με τη ΡΑΕ η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο στον ηλεκτρισμό, με οφέλη που αγγίζουν ήδη τα 110 εκατ. ευρώ. Με το νέο έτος έρχονται οι μεταρρυθμίσεις και στη χονδρεμπορική: Σύντομα έρχονται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η άρση της επιλεξιμότητας στους βιομηχανικούς καταναλωτές ώστε να λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τον μηχανισμό επαρκούς ισχύος ώστε να υπάρχει αυξημένη ευελιξία. «Οι αλλαγές στη χονδρεμπορική μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και επενδύσεις», κατέληξε ο υφυπουργός.
 
Αναλυτικότερα, η ομιλία του κ. Παπαγεωργίου έχει ως εξής:
Φίλες και φίλοι,
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα προσκεκλημένος στα εγκαίνια μίας διοργάνωσης υψηλού επιπέδου με επίκεντρο τον ενεργειακό κλάδο.
Θα πρέπει λοιπόν καταρχάς να συγχαρούμε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία αυτή που αναβαθμίζει και διευρύνει το επίπεδο του ενεργειακού διαλόγου στη χώρα μας.
Και πρέπει επίσης να αποδώσουμε τα εύσημα στο energypress, που αναμφίβολα αποτελεί ένα portal -σημείο αναφοράς στο πεδίο της εξειδικευμένης πληροφόρησης για τα ενεργειακά δρώμενα.
Είναι γνωστό πως, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, είναι τρία τα σημεία που πρέπει να εστιάσουμε για να υπερβούμε όλα όσα ταλαιπώρησαν για πολλά χρόνια τον κλάδο:
Το πρώτο είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός: Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θέλουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας; Τότε χρειαζόμαστε έναν πραγματικά απελευθερωμένο και ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα. Θέλουμε επενδύσεις; Χρειάζεται λοιπόν πρώτα από όλα να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος και να εξετάσουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στις επόμενες δεκαετίες.
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε είναι ο πολύπλευρος διάλογος, με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση: Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων και φορέων της ενεργειακής αγοράς συνέβαλαν με την υπεύθυνη στάση τους στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που βρήκαμε απέναντι μας τα τελευταία χρόνια. Και καλούμαστε τώρα και πάλι να συνεργαστούμε υπεύθυνα για έναν εξίσου σημαντικό στόχο:
Τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα, σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών.
Και αυτό με φέρνει στο τρίτο και κυριότερο σημείο, που είναι ο σεβασμός προς τον Έλληνα πολίτη και καταναλωτή που, σε τελική ανάλυση, είναι αυτός που ωθεί προς τα εμπρός την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα. Και είναι αυτός που, στις δυσκολότερες στιγμές, στήριξε με τις μεγάλες θυσίες και τον διαρκή αγώνα του την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης.
Αποβάλλοντας λοιπόν τις κραυγές και τους ψιθύρους που είναι τα στοιχεία που θολώνουν τον δημόσιο διάλογο, θρέφουν τον λαϊκισμό και μαζί την αντίσταση στην πρόοδο, έχει φθάσει η ώρα να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, της τεκμηρίωσης και της διαφάνειας.
Και δεν μιλώ φυσικά για την Κυβέρνηση, που τόλμησε να μιλήσει αυτή τη γλώσσα ακόμη και σε στιγμές που ήταν πραγματικά δυσάρεστη. Αναλαμβάνοντας το βάρος δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που όμως κράτησαν όρθια την ενεργειακή αγορά και δημιούργησαν τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν για τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας.
Μία ανάπτυξη που στηρίζεται όμως πλέον σε υγιείς βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια όπως έγινε στο παρελθόν.
Γιατί η μεγάλη αλήθεια είναι πως πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη στα απόνερα μίας διεθνούς κρίσης λόγω μεταρρυθμίσεων που καθυστέρησαν ή δεν έγιναν ποτέ.
Είναι όμως επίσης η μεγάλη αλήθεια πως οι μεταρρυθμίσεις που η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υλοποιεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα  εδώ και δυόμιση  σχεδόν χρόνια, είναι ο λόγος που η χώρα μας βρίσκεται σήμερα θωρακισμένη από τις αναταράξεις που παρατηρούμε στο διεθνές περιβάλλον.
Αναταράξεις που, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, αφορούν και την ευρύτερη περιοχή μας. Οι περιπτώσεις των κρίσεων στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να προκαλέσουν κλυδωνισμούς και ανησυχίες που θα έφταναν μέχρι την πόρτα μας και που πιθανώς θα επηρέαζαν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Και σίγουρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.
Το ίδιο και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι αφιερωμένη η σημερινή ημερίδα. Η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που υλοποιούμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, καθιστά πλέον τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, από εστία στρεβλώσεων και ασυμμετριών, σε κεντρικό πυλώνα για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που διαμορφώνεται στη χώρα μας.
Δε χρειάζεται να σας υπενθυμίσω πως, λίγα μόλις χρόνια πριν, η εικόνα του κλάδου ήταν εντελώς διαφορετική: Η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη πτώση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια έφερε στην επιφάνεια στρεβλώσεις και αδυναμίες στο σχεδιασμό της αγοράς που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης.
Θέσαμε όμως εξαρχής τον στόχο, η αντιμετώπιση αυτή να μην έχει χαρακτήρα διορθωτικό, αλλά διαρθρωτικό, και δυόμιση χρόνια μετά, έχουμε ήδη διανύσει μεγάλο κομμάτι της διαδρομής που οδηγεί στην οριστική εξυγίανση του ενεργειακού τομέα.
Ειδικότερα, με την θεσμοθέτηση του new deal έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο: η μακροπρόθεσμη εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και κατ΄ επέκταση συνολικά της εγχώριας αγοράς ενέργειας.
Πλέον γυρίζουμε μία νέα σελίδα προς μία υγιή, βιώσιμη, ορθολογική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, αξιοποιώντας:
- το πλούσιο δυναμικό της χώρας μας στον τομέα και τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία,
- τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των διασυνδέσεων Υψηλής Τάσης, με πρώτο σταθμό τις Κυκλάδες,
- και την ενίσχυση των δικτύων Χαμηλής Τάσης με συστήματα έξυπνης μέτρησης.
Και όλα αυτά, στο πλαίσιο ενός Ενεργειακού Σχεδιασμού που σύντομα θα πάρει την τελική του μορφή και θα αποτελέσει το στρατηγικό πλάνο της χώρας για την μακροχρόνια ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα.
Επιπρόσθετα, σε στενή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή, προχωρήσαμε στην αναμόρφωση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ήδη, η πρώτη δέσμη μέτρων του νέου ρυθμιστικού πλαισίου έχει αποφέρει οφέλη ύψους άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ για το σύστημα, ενώ η αναδιάρθρωση των μηχανισμών της χονδρεμπορικής αγοράς ολοκληρώνεται πολύ σύντομα με δύο ακόμη μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος και πρόκειται να φέρουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη:
Ειδικότερα, πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός για τις δημοπρασίες τύπου NOME, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού αλλά και την τόνωση του αγώνα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που δίνεται από την ελληνική βιομηχανία.
Όπως αντίστοιχα έγκαιρα μεριμνούμε για την άρση της επιλεξιμότητας των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου ώστε αυτοί να μπορούν, μεταξύ άλλων, να λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ, και φυσικά να εξασφαλίζουν ποσότητες φυσικού αερίου σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Και όλα αυτά πρακτικά μεταφράζονται σε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Παράλληλα, σύντομα ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την  αναμόρφωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για αυξημένη ευελιξία στο σύστημα, συμβαδίζοντας παράλληλα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τα καθαρά καύσιμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Και πρέπει φυσικά στο σημείο αυτό να εξάρω τον ρόλο και τη συμβολή της ΡΑΕ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.
Οι αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προχωρά, θα δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ενέργειας, με στόχο την ουσιαστική απελευθέρωση, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε όλους τους τομείς, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Τι σηματοδοτούν λοιπόν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις;
Πρώτον, σηματοδοτούν, πως αφήνουμε πλέον πίσω μας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος με τρόπο ριζικό, οριστικό και αμετάκλητο.
Δεύτερον, προσδίδοντας αναπτυξιακή διάσταση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, βάζουμε τις βάσεις για ένα αποτέλεσμα επωφελές για ολόκληρη την ενεργειακή αγορά και πρωτίστως για τον τελικό καταναλωτή.
Γιατί ο καταναλωτής έχει εισφέρει πολλά και δεν μπορεί να συνεχίσει να επωμίζεται τα βάρη που προκύπτουν από κοντόφθαλμες επιλογές, αλλά θα πρέπει να απολαμβάνει τις ωφέλειες που προκύπτουν από μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις και επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας: Βελτιωμένες υποδομές, περισσότερες επιλογές, καλύτερες υπηρεσίες, όλα όσα προσφέρει η υγιής απελευθέρωση και ο πραγματικός ανταγωνισμός.
Σηματοδοτούν όμως κυρίως, πως δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και ευρύτερα η αγορά ενέργειας,  να αναπτυχθεί με τρόπο υγιή και βιώσιμο, με δεδομένες και τις ευκαιρίες που διανοίγονται σε διεθνές επίπεδο από την πορεία ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς. Που είναι άλλωστε ένας από τους μεγάλους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα χρόνια.
Γιατί η ενέργεια είναι το «καύσιμο» που δίνει κίνηση στην οικονομική δραστηριότητα όλων των χωρών, και η ανταγωνιστική ενέργεια είναι αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας μας ως υποστηρικτικό πυλώνα για να βαδίσει με ασφάλεια στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης για πολλά χρόνια!
Και αυτό στην καθημερινότητα του πολίτη μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, βελτιωμένες συνθήκες για τη βιομηχανική και παραγωγική δραστηριότητα, σε περισσότερες δηλαδή ευκαιρίες για τόνωση της απασχόλησης που είναι και η κεντρική κατεύθυνση της Κυβέρνησης.
Με πρόγραμμα, με συνέπεια, με αποφασιστικότητα, δίκαια και χωρίς διακρίσεις.
Φίλες και φίλοι,
Με σταθερά βήματα πλέον οικοδομούμε τις βάσεις ώστε η χώρα μας να αποκτήσει εξαιρετικά αναβαθμισμένες προοπτικές ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.
Και βάζουμε τις βάσεις για έναν υγιή ενεργειακό τομέα που πολύ σύντομα, όχι μόνο θα έχει πάψει πια να αποτελεί εστία ελλειμμάτων – καθώς αυτά με συντεταγμένο τρόπο τα εξομαλύνουμε -, αλλά μετατρέπεται πλέον σε καταλύτη στην προσπάθεια της χώρας μας και όλων των Ελλήνων για την οικονομική ανάκαμψη.
Άλλωστε, η στιγμή που πρέπει να προσεγγίσουμε τέτοια κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας μας με τη δέουσα σημασία και σοβαρότητα μας έχει προσπεράσει προ πολλού.
Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μόνο μπροστά, και σε αυτή την κρίσιμη στροφή είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα μας συνολικά.
Τώρα είναι η στιγμή που οι προσπάθειες και οι θυσίες όλων  θα αποδώσουν καρπούς.
Τώρα μπορούμε να αφήσουμε πια πίσω το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον μας.
Ένα μέλλον που χτίζεται σε στέρεες βάσεις!
Σας ευχαριστώ θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: