DEH

DEH

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Κοινή Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Πετράκου και Ε.Ουζουνίδου: «Προκαλεί η ΡΑΕ με τις δήθεν αποκαλύψεις της»

syriza
Προκαλεί η ΡΑΕ όταν με την ανακοίνωσή της μας ζητάει να την ευχαριστήσουμε, διότι κατήργησε επιτέλους την προκλητική επιδότηση στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο, τον περίφημο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ).

Η κατάργηση του ΜΑΜΚ είναι αποτέλεσμα του επίμονου και συστηματικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και των εργαζομένων της ΔΕΗ. Υπενθυμίζουμε στη ΡΑΕ και στην κυβέρνηση ότι έχουμε καταθέσει τα δυο τελευταία χρόνια δυο γραπτές και δυο επίκαιρες ερωτήσεις με τις οποίες ζητούσαμε την κατάργηση του ΜΑΜΚ και δεν υπήρχε επίσης παρέμβασή μας στη Βουλή στην οποία να μην τονίζαμε την ανάγκη κατάργησης των προκλητικών επιδοτήσεων προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα στοιχεία, που αναγκάζεται να «αποκαλύψει» η ΡΑΕ, τα τόνιζαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χρόνια τώρα.
Επισημαίνουμε δε ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα, με τα οποία ωφελείται η οικονομία από την κατάργηση του ΜΑΜΚ, αρκούν για την κάλυψη του κόστους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή δωρεάν ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η κυβέρνηση και η ΡΑΕ οφείλουν να απολογηθούν:
  • Γιατί καθυστέρησαν προκλητικά στην κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, του κανόνα του 30%. Διότι παραδέχονται ότι για κάθε έτος λειτουργίας των δυο αυτών μηχανισμών οι καταναλωτές επιδοτούσαν τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με 110 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα λόγο (ή 250 εκ ευρώ, αν η κυβέρνηση με τις αποφάσεις δεν είχε απαξιώσει την ΔΕΗ, ώστε να μπορεί να γίνει πλήρης υποκατάσταση της παραγωγής από ΦΑ με λιγνίτη).
  • Και πάνω απ’ όλα γιατί με τις αποφάσεις τους δημιούργησαν ένα πανάκριβο ανορθολογικό μοντέλο ηλεκτροδότησης, με συνέπεια οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος την τελευταία 12ετία να είναι 103% για τα νοικοκυριά και 76% για τη βιομηχανία.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα προκλητικό να ζητάει η ΡΑΕ να την ευχαριστήσουμε, όταν την ίδια στιγμή, που αναγκάζεται πλέον να εισηγηθεί την κατάργηση του ΜΑΜΚ, προωθεί το Νέο Σύστημα Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ) και τα Νέα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Με τις νέες αυτές προτάσεις της αυξάνει περαιτέρω τις προκλητικές επιδοτήσεις στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων, εξυπηρετώντας τους ομίλους των νέων μεταπρατών ενέργειας και καταστρέφοντας ταυτόχρονα την εναπομείνασα ελληνική βιομηχανία, και οδηγεί σε ταχύτατη χρεωκοπία και πλήρη διάλυση  τη ΔΕΗ.
Είναι αποκαλυπτικό ότι στην προς διαβούλευση πρόταση «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ (ΜΔΕΙ) ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ», που δημοσιεύτηκε στις 29/9/2014, η ΡΑΕ παραδέχεται ότι σκοπός του ΜΔΕΙ δεν είναι η εξασφάλιση επάρκειας ισχύος αλλά η αύξηση της τιμής του ρεύματος, ώστε να εξασφαλίζουν κέρδη οι «ανεξάρτητοι παραγωγοί». Επιπλέον, απροκάλυπτα τονίζει  ότι «Η αντιμετώπιση …. και άλλων ρυθμιστικών παρεμβάσεων (πώληση μικρής ΔΕΗ, δημοπράτηση προϊόντων τύπου ΝΟΜΕ…) θα επιτρέψει την ανάκτηση των επενδύσεων»!!! και καταλήγει ότι «η ΡΑΕ εξετάζει τρόπους συμμετοχής στο ΜΔΕΙ και των διασυνδέσεων (εμπορία) αποζημιώνοντας μονάδες που είναι εγκατεστημένες εκτός Ελλάδας». Οφείλει να απαντήσει η ΡΑΕ τι σημαίνει αυτό. Μήπως μονάδες στις χώρες των υποψήφιων αγοραστών του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ;
Οι προτάσεις αυτές και για το ΝΟΜΕ και για τα νέα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος πρέπει να αποσυρθούν τώρα.  
Οι πολίτες έχουν καταλάβει πια ότι μόνο μία κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να μειώσει το κόστος άρα και την τιμή ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέσω της ανάκτησης του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών επιχειρήσεων και μιας νέας λειτουργίας τους, μέσω της κατάργησης των προκλητικών επιδοτήσεων στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και μέσα από έναν δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα προτάσσει τα συμφέροντα του λαού και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και όχι τα συμφέροντα των «ανεξάρτητων» ηλεκτροπαραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: