DEH

DEH

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Αυξήθηκε 12% η Οριακή Τιμή ρεύματος – Έντονες διακυμάνσεις στους ρύπους

Βασικό χαρακτηριστικό της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν το γεγονός πως αντιστράφηκε η ροή ενέργειας στο Ελληνο-ιταλικό σύνορο, σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η ομάδα E-ntelligence.
Λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ιταλική αγορά, έγιναν αρκετές εξαγωγές (περισσότερο από κάθε άλλη εβδομάδα από την επαναλειτουργία του καλωδίου στα μέσα Ιουλίου) και παρατηρούμε πως η συνεισφορά των καθαρών εισαγωγών (εισαγωγές μείον εξαγωγές) στο μίγμα καυσίμου πέφτει στο 12%, από 19%-20% που είναι συνήθως.
Αυτό είχε ως συνέπεια παρά τα σχετικά χαμηλά φορτία η Ο.Τ.Σ. να ανέβει κατά σχεδόν 12% σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυσή μας, στα 56,97 €/MWh σε επίπεδο επταημέρου.
Η παραγωγή από Α.Π.Ε. κινήθηκε χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα και συμμετείχε μόνο κατά 16% στην κάλυψη του φορτίου δίνοντας χώρο στις Λιγνιτικές μονάδες (53% μερίδιο αγοράς από 47% στην προηγούμενη ανάλυση) καθώς και στις Μονάδες Φυσικού Αερίου (14% μερίδιο αγοράς από 8% στην προηγούμενη ανάλυση). Η Υδροηλεκτρική παραγωγή συνεχίζει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μερίδιο αγοράς μόνο 5%.
Τέλος παρατηρούμε την ΟΤΣ να πλησιάζει ή ακόμη και να ξεπερνάει τα 100€/MWh σε κάποιες ώρες (3 – 4 στο σύνολο) λόγω των τιμολογημένων εξαγωγών προς Ιταλία.
Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ.)
Αγορά ρύπων
Έντονες διακυμάνσεις στην Αγορά Ρύπων. Η Spot τιμή μετά τα χαμηλά τριμήνου την Δευτέρα 6/10 ενισχύθηκε με τεχνική αντίδραση πάνω από 7% στο πενταήμερο και έκλεισε στα 6,04€/τ την Παρασκευή 10/10 και αφού η τιμή πέρασε και από τα 6,12€/τ.
Θεωρούμε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια σταθεροποίηση πέριξ των 6,00€/τ που αποτελεί και σημείο στήριξης. Για να υπάρξει εκ νέου ανοδική αντίδραση θα πρέπει να εμφανιστεί στον ορίζοντα ένα καλό νέο...
Τέλος είδαμε τις δημοπρατούμενες ποσότητες στο Γερμανικό Χρηματιστήριο Ρύπων (ΕΕΧ) να φτάνουν ξανά στους 2.350 τόνους μετά από αρκετό διάστημα χωρίς αυτό να πιέζει τις τιμές.

http://www.energypress.gr/news/Ayxhthhke-12-h-Oriakh-Timh-reymatos-Entones-diakymanseis-stoys-rypoys

Δεν υπάρχουν σχόλια: