DEH

DEH

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – 1 χρόνος μετά

Τον Αύγουστο του 2013 ετέθησαν σε ισχύ από τη ΡΑΕ ορισμένα ρυθμιστικά μέτρα στην Αγορά ΗΕ που είχαν στόχο, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, το όφελος του καταναλωτή.
Τα μέτρα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά:
- Κατάργηση του κέρδους 10% στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) και σε δεύτερη φάση πλήρης κατάργηση του Μηχανισμού
- Κατάργηση του κανόνα του 30% στις προσφορές των παραγωγών και
- Αναπροσαρμογή του κόστους των ΑΔΙ από 45.000 σε 56.000€/MW/έτος, ειδικά δε για τις μονάδες ΦΑ η αναπροσαρμογή
υπήρξε ιδιαίτερα γενναία, 112.000€/MW/έτος.
Ένα έτος μετά επιβάλλεται να γίνει ένας πρώτος απολογισμός. Από στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΡΑΕ προκύπτει ότι στο χρόνο αυτό η παραγωγή των εναλλακτικών παραγωγών (μονάδες ΦΑ) μειώθηκε κατά 5.150GWH, η παραγωγή των μονάδων ΦΑ της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 2.500 GWH, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3.930 GWH και η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 660 GWH. Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ τροφοδοτεί σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης (περίπου 98%) και επομένως, πέρα από τη δική της παραγωγή, αγοράζει από την ημερήσια αγορά και τη παραγωγή των εναλλακτικών παραγωγών. Η ΡΑΕ μας πληροφορεί ότι τη περίοδο αυτή η ΔΕΗ πλήρωσε περίπου 600 εκατ. λιγότερα, από τον προηγούμενο χρόνο, για τις αγορές αυτές. Η μείωση της παραγωγής των εναλλακτικών υπήρξε κατά τη ΡΑΕ καλή ευκαιρία για τη ΔΕΗ να την υποκαταστήσει με φτηνή λιγνιτική παραγωγή και να υπάρξει επομένως μείωση του κόστους και όφελος του καταναλωτή, που είναι και η στόχευση των μέτρων. Η ΔΕΗ δεν το έκανε, αντίθετα υπήρξε μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να ερμηνεύσουμε τα στοιχεία αυτά ώστε να έχουμε σωστά συμπεράσματα.
Η επιλογή των μονάδων που ανά πάσα στιγμή καλύπτουν τα φορτία γίνεται από τις υπηρεσίες κατανομής φορτίου του ΑΔΜΗΕ. Η επιλογή πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια. Οι παραγωγοί, επομένως και η ΔΕΗ, παρεμβαίνουν στην κατανομή της παραγωγής μόνο μέσω των οικονομικών τους προσφορών για την ενέργεια που διαθέτουν. Μείωση της λιγνιτικής παραγωγής με πρωτοβουλία ή αδιαφορία της ΔΕΗ μπορεί να γίνει μόνο αν υποβάλλει υψηλές προσφορές, πράγμα αδύνατο διότι η ΔΕΗ, δεδομένου ότι συστηματικά αγοράζει ενέργεια, φροντίζει να διατηρούνται οι τιμές στην αγορά σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρώ επομένως προφανές ότι για τη ΔΕΗ ήταν αδύνατο να αυξήσει τη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.
Με τα αναφερθέντα μέτρα της ΡΑΕ, ένας ιδιώτης παραγωγός (μονάδα περίπου 400 MW) εισπράττει το έτος από τα ΑΔΙ που εκδίδει περίπου 35-40 εκατ., ποσό που του υπερκαλύπτει τα έξοδα και του αφήνει κέρδος, χωρίς η μονάδα του να δουλεύει. Δεδομένου δε ότι τα φορτία είναι μικρά, προτιμά να μη καταπονεί τις εγκαταστάσεις του και έτσι δίνει υψηλές προσφορές στην ημερήσια αγορά και αυτόματα καλούνται οι μονάδες ΦΑ της ΔΕΗ να καλύψουν τις ανάγκες. Επομένως η μείωση της παραγωγής των οι ιδιωτών επιτεύχθηκε με τη παροχή υψηλής αμοιβής!
Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες παραγωγοί έχουν γενικά πιο μοντέρνες μονάδες με καλύτερο βαθμό αποδόσεως απ’ ότι η ΔΕΗ και αναπόφευκτα η υποκατάσταση της παραγωγής τους από τις ακριβότερες μονάδες της ΔΕΗ αυξάνει το κόστος!
Η αύξηση των εισαγωγών είναι ανεξάρτητο φαινόμενο. Εισαγωγές από τι βόρειες διασυνδέσεις πραγματοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μείωση του μέσου κόστους της ενέργειας, αλλά και για εξαγωγή προς Ιταλία, δηλαδή καθαρά για εμπορικούς σκοπούς.
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ πλήρωσε 600 εκατ. λιγότερα για αγορά ενέργειας από τους ιδιωτικούς σταθμούς, από μόνο του δεν λέει τίποτα, είναι παραπλανητικό. Η παραγωγή αυτή υποκαταστάθηκε κατά ένα μέρος από τις εισαγωγές. Το υπόλοιπο που υποκαταστάθηκε από τη παραγωγή των μονάδων ΦΑ της ΔΕΗ αποτελεί το τμήμα που πρέπει να αποτιμηθεί αν δημιούργησε αύξηση ή μείωση κόστους. Όπως ελέχθη, το αυξημένο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ πλέον το επίσης αυξημένο κόστος των ΑΔΙ, τεκμηριώνουν την αύξηση του κόστους της ΔΕΗ, όχι τη μείωση.
Συμπερασματικά, τα μέτρα της ΡΑΕ αυξάνουν το κόστος παραγωγής, δεν το μειώνουν. Το σκεπτικό με το οποίο αποφασίστηκε η ισχυρή στήριξη των ιδιωτών παραγωγών ήταν ότι οι μονάδες αυτές είναι απαραίτητες για την μακροχρόνια ασφάλεια τροφοδότησης. Αυτό όμως δεν στηρίζεται από τα συμπεράσματα δημοσιευθείσης μελέτης του ΑΔΜΗΕ που λέει ότι μέχρι το 2020 δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος.
Βέβαια, τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά, εκτός φυσικά αν παραταθεί η ισχύς τους. Για το άμεσο μέλλον προβλέπεται η θεσμοθέτηση νέων μέτρων, όπως η πώληση από τη ΔΕΗ φτηνής ενέργειας στους παραγωγούς ΦΑ ώστε να επεκταθούν στην Προμήθεια και να ενταθεί ο ανταγωνισμός, η αμοιβή για τις ευέλικτες μονάδες, κλπ. Όλα αυτά στο όνομα του οφέλους του καταναλωτή. Μένει να δούμε την επίπτωση στο κόστος και το όφελος του καταναλωτή!

* του Αλβέρτου Μαΐση, Μηχ/γος – Ηλεκ/γος Μηχανικός, Συνταξιούχος, πρώην Δ/ντης ΔΕΗ

http://www.energypress.gr/news/Allages-sto-rythmistiko-plaisio-ths-Agoras-HE-1-hronos-meta

Δεν υπάρχουν σχόλια: