DEH

DEH

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Eurelectric προς Ηγέτες των Χωρών της ΕΕ: Όχι στην Επιδότηση των ΑΠΕ

Η βιομηχανία ηλεκτρισμού της Ευρώπης επιμένει να τάσσεται κατά των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αντίθετα, υποστηρίζει σταθερά το στόχο αυτό, με μοναδικό όμως εργαλείο το πανευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS).
Στις 23 και 24 Οκτωβρίου θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να οριστικοποιήσει την τελική συμφωνία για το πλαίσιο πολιτικής που έθεσε η Κομισιόν σχετικά με την ενέργεια και το κλίμα ενόψει του 2030. Με αφορμή το γεγονός αυτό η Eurelectric απέστειλε επιστολή προς όλους τους Πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, με την οποία επισημαίνει ότι τα δαπανηρά και αναποτελεσματικά, όπως τα χαρακτηρίζει, εθνικά προγράμματα επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ καταλήγουν να πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ηλεκτρικής βιομηχανίας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας υιοθετεί μια προσέγγιση, η οποία βασίζεται στην υιοθέτηση δεσμευτικού στόχου για τη μείωση εκπομπών CO2 στο σύνολο της οικονομίας. Η προσέγγιση αυτή, όπως υποστηρίζει, θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον ενεργειακού μίγματος, που θα περιλαμβάνει και τις ΑΠΕ. Αυτό μπορεί να γίνει, λέει η Eurelectric, μόνον μέσα από το ETS και όχι τις επιδοτήσεις. Έτσι και η ανταγωνιστικότητα της ηλεκτρικής βιομηχανίας θα διασφαλισθεί και θα γίνει δυνατό να διατηρηθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα.
Ας μάθουμε από τα μαθήματα που πήραμε για το 2020, τονίζει στην επιστολή της η Eurelectric. Και κυρίως το γεγονός ότι οι διαφορετικοί στόχοι μπορεί να αλληλεπιδρούν με τρόπους που καταλήγουν να μειώνουν την αποτελεσματικότητα του συνόλου του πλαισίου. Για το λόγο αυτό προτείνει, καταρχήν, να υποστηριχθεί ένα πλαίσιο με πολιτικές αλληλοσυμπληρούμενες και το πιο σημαντικό, οι στόχοι της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα να εκληφθούν ως μέσα για τη μείωση των εκπομπών CO2.
Η δεύτερη πρόταση της Eurelectric προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων αφορά στη θέσπιση στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 40% για το 2030, στόχος που είναι συμβατός, όπως επισημαίνεται, με τον Οδικό Χάρτη για το 2050.
Το τρίτο που ζητά η Eurelectric είναι η υιοθέτηση της προτεινόμενης προσέγγισης για δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 ως βασική κινητήρια δύναμη για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και παράλληλα να ανανεωθεί η δέσμευση των κρατών-μελών για την ενίσχυση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων ως μέσο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Δύο ακόμη προτάσεις καταθέτει στην επιστολή της η Eurelectric. Να αναγνωρισθεί ο ρόλος της ηλεκτρικής βιομηχανίας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ως παράδειγμα για την απανθρακοποίηση και άλλων τομέων της οικονομίας, όπως οι μεταφορές και η θέρμανση και ταυτόχρονα για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού. Τέλος, ζητά από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων να ανανεώσουν την υποστήριξη τους για τη λειτουργία αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, στις οποίες θα ελαχιστοποιηθεί η κυβερνητική παρέμβαση, ώστε και η ανταγωνιστικότητα τους να προστατευθεί και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ασφάλεια του εφοδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: