DEH

DEH

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Έλλειμμα Διαφάνειας στην Ηλεκτρική Αγορά της ΝΑ Ευρώπης Καταλογίζει ο ENTSO-Ε

Έλλειμμα διαφάνειας στην ηλεκτρική αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καταλογίζει ο ENTSO-Ε. Σε αναφορά που συνέταξε προκύπτει ότι οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή δίνουν στη δημοσιότητα μόνον το 60% των θεμελιωδών δεδομένων που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα φορτία, τη μεταφορά και τις εφεδρείες. Το συνολικό αποτέλεσμα επηρεάζεται από τις χαμηλές επιδόσεις της Τουρκίας, του Κοσόβου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της FYROM. Αντίθετα, η Ελλάδα υπερβαίνει το γενικό μέσο όρο, καθώς, όπως διαπιστώνεται, ο ΑΔΜΗΕ δημοσιοποιεί το 70% των απαραίτητων δεδομένων που καθορίζονται στη λίστα του ENTSO- E.
Η αναφορά αυτή δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, καθώς
επίκειται από τον Ιανουάριο του 2015 η λειτουργία από τον ENTSO- E Πλατφόρμας Διαφάνειας, στην οποία θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι Διαχειριστές-μέλη του να δημοσιεύουν τα δεδομένα των εθνικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Ενόψει της υποχρέωσης αυτής ο ENTSO- E καταγράφει τις αδυναμίες και τα ελλείμματα στην πληροφόρηση από τους κατά τόπους Διαχειριστές και υποδεικνύει τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να ανταποκριθούν όλοι στην προθεσμία που έχει τεθεί.
Η διαφάνεια στα δεδομένα της αγοράς θεωρείται από τον ENTSO e πυλώνας για την ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και για τη δημιουργία λειτουργικών, αποτελεσματικών και ανταγωνιστικών αγορών. Αποτελεί, επίσης, κρίσιμο στοιχείο για την αποφυγή καταχρήσεων και στρεβλώσεων. Τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται υπόκεινται σε διάφορες κοινοτικές ρυθμίσεις, όπως, το διασυνοριακό εμπόριο, τα φορτία του συστήματος, η παραγωγή, η μεταφορά, οι διασυνδέσεις και οι εφεδρείες.
Με κοινοτική Οδηγία, τον Ιούνιο του 2013, καθιερώθηκε η υποχρέωση να υπάρχει ένα ελάχιστο κοινό επίπεδο αναφοράς για τη διαφάνεια των δεδομένων, η δημοσίευση των στοιχείων σε όλη την Ευρώπη και η ανάπτυξη μιας κεντρικής πλατφόρμας πληροφοριών από τον ENTSO-Ε. Σε αυτήν θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν τα δεδομένα των εθνικών αγορών οι κατά τόπους Διαχειριστές της Μεταφοράς. Να σημειωθεί ότι ο ENTSO- E λειτουργεί ήδη από το 2006 Πλατφόρμα Διαφάνειας για την καθημερινή δημοσίευση δεδομένων της αγοράς, ωστόσο, η νέα Πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο καθορίζει ενιαίο πλαίσιο και υποχρεώσεις. Ήδη ο ENTSO- E έχει ολοκληρώσει τη σχετική μεθοδολογία και τα κριτήρια τα οποία οφείλουν να ακολουθήσουν όλοι οι Διαχειριστές-μέλη του για τη δημοσίευση αυτών των δεδομένων στην κεντρική Πλατφόρμα Διαφάνειας.
Όπως προκύπτει από την αναφορά του ENTSO- E, τις καλύτερες επιδόσεις σήμερα παρουσιάζουν, η Ουγγαρία (δημοσιοποιεί το 88% των δεδομένων), η Ρουμανία (το 79%), η Αυστρία (77%), η Σερβία και η Ελλάδα (70%). Το γενικό μέσο όρο αγγίζει η Αλβανία (60%), ενώ στους «απείθαρχους» συγκαταλέγονται, το Κόσοβο, που δημοσιεύει μόνο το ημερήσιο προβλεπόμενο και πραγματικό φορτίο, η Τουρκία (μόλις το 25%), το Μαυροβούνιο (30%), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (το 42%), η Κροατία (51%) και τα Σκόπια (54%). Να επισημανθεί ότι Τουρκία και Αλβανία δεν είναι ακόμη πλήρη μέλη του ENTSO- E.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στο energia. gr, το γεγονός ότι δεν διαθέτει ακόμη αγορά εφεδρειών κατέβασε σημαντικά το ποσοστό της διαφάνειας. Αυτό, επισημάνθηκε, θα διορθωθεί με την πλήρη προσαρμογή της εγχώριας αγοράς στο target model. O ENTSO- E επισημαίνει στην αναφορά του ότι ορισμένα δεδομένα από αυτά που σχετίζονται με τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες ισχύος ή τις ενδοημερήσιες δημοπρασίες ισχύος δεν είναι διαθέσιμα από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς δεν υφίστανται εβδομαδιαίες ή ενδοημερήσιες δημοπρασίες που να διοργανώνονται από το Διαχειριστή ή κάποιον άλλο αρμόδιο φορέα. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει πληροφόρηση στο site του για τις ετήσιες, τις μηνιαίες και ενδοημερήσιες δημοπρασίες ισχύος, ενώ τώρα ετοιμάζει την υποδομή για τη δημοσίευση και εβδομαδιαίων δημοπρασιών. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία για ενδοημερήσιες διασυνοριακές δημοπρασίες ισχύος.

Τα αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ ετοιμάζουν όλη την τεχνική και πληροφοριακή υποδομή, για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του στη δημοσίευση των δεδομένων της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στην κεντρική Πλατφόρμα Διαφάνειας του ENTSO- E από τον Ιανουάριο. Όπως δηλώθηκε από αρμόδια πηγή «ο ΑΔΜΗΕ θα είναι έτοιμος στις προθεσμίες που έχουν τεθεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: