DEH

DEH

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από τους έξυπνους μετρητές της ΔΕΗ

Πριν αρχίσει ο διαγωνισμός για τους «έξυπνους» μετρητές της ΔΕΗ, ξεκίνησε ο διαγκωνισμός συμφερόντων για τη μεγάλη «πίτα» που θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2030. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις συνεχείς αναβολές στην κατάθεση των προσφορών για το πρώτο πιλοτικό έργο που αφορά την εγκατάσταση 200.000 μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι προσφορές, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό,
επρόκειτο να κατατεθούν την προσεχή Δευτέρα, αλλά τελικά η ημερομηνία κατάθεσης μετατέθηκε κατά 40 ημέρες, καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι ζητούν διευκρινίσεις και πιέζουν για τροποποιήσεις στη σχετική προκήρυξη. Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν ότι η προκήρυξη περιέχει «φωτογραφίες» σε επίπεδο προδιαγραφών οι οποίες οδηγούν στον αποκλεισμό τους από τον διαγωνισμό πριν καν καταθέσουν προσφορά.

Αρκετή συζήτηση γίνεται στην αγορά ενέργειας και για το γεγονός ότι αντικαταστάθηκε λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη του έργου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ (της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα χαμηλής τάσης) Γ. Κόλλιας. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Κ. Ζωντανός, ο οποίος ήταν για δεκαετίες στέλεχος του ΟΤΕ και τα τελευταία χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ. Ο κ. Ζωντανός είναι ένα από τα πρόσωπα που ανήκει στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λένε οι γνωρίζοντες.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, η πρώτη φάση του έργου είναι προϋπολογισμού 86.500.000 ευρώ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 60.000 μετρητών στην Ξάνθη, 80.000 στη Λέσβο, 20.000 στη Λευκάδα, 7.000 στην Αττική, 3.000 στην Κύθνο και 10.000 στη Μύλο.

Οπως είχε γράψει προ μηνών η «δημοκρατία», ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι από την Ελλάδα και την Ευρώπη ετο
ιμάζονται να δώσουν ομηρική μάχη με έπαθλο που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εδώ και μήνες σχεδόν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι από τους χώρους της ενέργειας, της τεχνολογίας και των κατασκευών ετοιμάζονται για τη σκληρή κόντρα που θα κρίνει ποιος θα αναλάβει τις νέες συμβάσεις.

Εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους» όπως η Intracom, η Siemens, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ., στο παιχνίδι των «έξυπνων» μετρητών ετοιμάζονται να μπουν και νέα ονόματα. Για παράδειγμα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Γιώργος Κορωνιάς, μέσω δύο εταιριών (της Meazon και της Inaccess), φέρεται να έχει τοποθετηθεί γερά στην αγορά εν όψει των διαγωνισμών. Στην Inaccess, εκτός από τον Γ. Κορωνιά, συμμετέχει και ο πρόεδρος της Quest Συμμετοχών (και πρόεδρος του ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας. Στο παιχνίδι μπαίνουν και πανίσχυροι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης που έχουν αναπτύξει συστήματα και τεχνολογίες διαχείρισης των «έξυπνων» μετρητών.


http://stergiog.blogspot.com/2014/09/blog-post_164.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: