DEH

DEH

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη διασύνδεση των Κυκλάδων


Παρουσία του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εκπροσώπων της αγοράς ενέργειας, καθώς και ξένων πρεσβειών έπεσαν σήμερα οι υπογραφές των συμβάσεων της Α’ φάσης του έργου «Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα».
Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας, αρχικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα σημαντικής προτεραιότητας στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, που βρισκόταν..
σε στασιμότητα τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι αρχικές μελέτες.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από ένα χρόνο επαναπροκηρύχθηκε με δημόσια διαβούλευση και διακήρυξη ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός. Μετά από πολυσύνθετη διαγωνιστική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε σταδιακά η επιλογή των αναδόχων μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με τους Ελληνικούς και ξένους οίκους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Η Α’ Φάση τού έργου διαχωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες:
- Oμάδα Α: Υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV Λαυρίου – Σύρου, συνολικού μήκους 108 χλμ.
Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες. - Ομάδα B: Υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV, από την Σύρο προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο, και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο.
Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες.
- Ομάδα Γ: Υποσταθμός Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου καθώς και 3 Yποσταθμοί Υποβιβασμού 150 kV προς Μέση Τάση στις νήσους Σύρο, Πάρο και Μύκονο.
Ανάδοχος του έργου επελέγη η εταιρεία ALSTOM Grid S.p.A. και ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι οι 22 μήνες.
- Ομάδα Δ: Συγκρότημα «SVC», αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος +/- 100 MVAr στην Σύρο.
Ανάδοχος του έργου επελέγη η σύμπραξη της Ελληνικής ABB με την ΑΒΒ Σουηδίας και ο χρόνος παράδοσής του είναι 18 μήνες.
Παπαγεωργίου: Στα 100 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από τη διασύνδεση των Κυκλάδων
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «βάζουμε σήμερα πλώρη ώστε, μετά από πολλές δεκαετίες, ο ηλεκτρικός βρόχος διασύνδεσης των Κυκλάδων να αποτελεί -σε μόλις δύο χρόνια από τώρα- πραγματικότητα. Ένα έργο για το οποίο η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τόλμησε να δεσμευτεί, να εργαστεί και είναι αυτή που τώρα υλοποιεί αυτό το μεγάλο όραμα. Με τεράστιες ωφέλειες όχι μόνο για αυτές τις περιοχές αλλά για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενώ και με την υλοποίηση του έργου της Κρήτης, που ακολουθεί, θα δουν μειώσεις κατά ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και φυσικά, θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Όλα αυτά, με πίστη στην ευθεία γραμμή που χαράξαμε και ακολουθούμε προς μία ανταγωνιστική οικονομία με αύξηση της απασχόλησης και οφέλη για την κοινωνία και τους καταναλωτές».
Για τη νέα εποχή που σηματοδοτεί για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, μέσω της διασύνδεσης των Κυκλάδων, έκανε λόγο κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Γιαρέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «γίνεται πράξη η ηλεκτρική ζεύξη των 4 μεγάλων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο σύστημα με πρώτο στόχο την ασφάλεια και αξιοπιστία του εφοδιασμού με Ηλεκτρική Ενέργεια και πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα χρειάστηκε να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια και να καταβληθεί μια τιτάνια προσπάθεια από τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ ώστε να αποφευχθούν άλλες καθυστερήσεις. Μαζί με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη της υλοποίησης, ο ΑΔΜΗΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την θέληση, αλλά και την δυνατότητα, να εκτελέσει μεγάλα έργα. Και φυσικά να επιταχύνουμε το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Με ορόσημο τη σημερινή εκδήλωση, σε λίγους μήνες από σήμερα το μεγάλο αυτό έργο θα γίνει πράξη».
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος τόνισε πως ευρύτερος στόχος της ΡΑΕ είναι η διασύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών και πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διασύνδεση της Κρήτης από την οποία προέρχεται περίπου το 50% των χρεώσεων ΥΚΩ. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος  Ζερβός σημείωσε πως πλέον η κοινωνική αποδοχή για τα έργα των διασυνδέσεων είναι μεγαλύτερη ύστερα από συμβάντα όπως αυτό της Σαντορίνης πέρυσι που έδειξε τα προβλήματα στα απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών.
Τα οφέλη
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία από την διασύνδεση των Κυκλάδων συνοψίζονται στα εξής:
- Τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης θα φέρουν ένα πολύ μεγάλο μόνιμο όφελος και θα οδηγήσουν στη σημαντική ελάφρυνση του τιμολογίου των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από την μεγάλη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνονται σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος από όλους τους καταναλωτές, ώστε να καλύπτεται το σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών. Το εκτιμώμενο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Ομαλοποιείται και σταθεροποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών, γεγονός που διασφαλίζει τις τοπικές οικονομίες αλλά και την απρόσκοπτη ανάπτυξη στον τουρισμό.
- Βελτιώνεται η αξιοπιστία της παρεχόμενης ενέργειας αφού θα υπάρχουν δύο δρόμοι τροφοδότησης, ένας από Λαύριο και ένας από Νότια Εύβοια.
- Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης του έργου.
- Ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
- Οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό εμπόριο κατά την υλοποίηση του έργου.
- Μειώνεται σημαντικά η περιβαλλοντική επιβάρυνση στα εν λόγω νησιά λόγω της παύσης λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών σταθμών παραγωγής.
- Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού σε αυτές τις περιοχές.

 http://energypress.gr/news/reuma/Epesan-oi-ypografes-gia-th-diasyndesh-twn-Kykladwn

Δεν υπάρχουν σχόλια: