DEH

DEH

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Στο 1 δισ. ευρώ ανεβάζουν οι αναλυτές τον πήχη του τιμήματος για τον ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ αξίας 1,4 δισ., περιγράφουν οι τελευταίες εκθέσεις αναλυτών που αφορούν στη μετοχή της ΔΕΗ, δίνοντας το στίγμα των νέων προσδοκιών για το τίμημα που μπορεί να επιτευχθεί από την πώληση της θυγατρικής της ΔΕΗ.
Η τελευταία εκτίμηση για την αξία του ΑΔΜΗΕ προήλθε από την Goldman Sachs, η οποία σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα υπολόγισε το σύνολο της αξίας του διαχειριστή (ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση) του δικτύου μεταφοράς στο 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή  για το υπό πώληση ποσοστό του 66% η εκτιμώμενη αξία με βάση τον υπολογισμό της Goldman διαμορφώνεται στα 924 εκατομμύρια ευρώ.
Η αξία αυτή εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις
αρχικές αποτιμήσεις που είχαν διαρρεύσει για τη λογιστική αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ. Θυμίζουμε ότι η λογιστική αξία του διαχειριστή είχε τοποθετηθεί στα 900 εκατ. ευρώ για το σύνολο της εταιρείας, επομένως για το υπό πώληση 66%, η λογιστική αξία είναι στα 600 εκατ. ευρώ.
Μια εκδοχή για την αναπροσαρμογή προς τα πάνω της αξίας της εταιρείας θα μπορούσε να εντοπιστεί στο γεγονός ότι στα αποτελέσματα του εξαμήνου και παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζει σημαντική αύξηση των κερδών EBITDA στα 101,1 εκατ. ευρώ (από 81,8 εκατ.).
Σημαντική εξέλιξη εξάλλου που προσδίδει σημαντική αξία στην εταιρεία αποτελεί η πρόοδος στο κομμάτι των διασυνδέσεων, τόσο για τις Κυκλάδες όσο και η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διασύνδεση της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι η έκθεση της Goldman έρχεται σε μια στιγμή που ο διαγωνισμός περνά στην κρίσιμη φάση του due diligence, καθώς ολοκληρώθηκε το στάδιο των παρουσιάσεων.
Πληροφορίες θέλουν το σύνολο των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της διαδικασίας να συμμετέχει ενεργά στο due diligence. Η διαδικασία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, να ζητήσουν μια μικρή παράταση μέχρι το Νοέμβριο.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει εκτός από το «φαβορί» λόγω γνώσης της ελληνικής αγοράς, την ιταλική Terna, να υπάρχει κινητικότητα και από σχήματα έκπληξη όπως το καναδικό fund PSP.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού τοποθετείται δηλαδή για το τέλος του έτους αρχές 2015. Ανάλογα με το τίμημα που θα επιτευχθεί, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση (ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ) να εξετάσει και το ζήτημα της διανομής έκτακτου μερίσματος. Επί του παρόντος πάντως το σενάριο που υπάρχει προβλέπει τη χρησιμοποίηση των εσόδων από την πώληση για τη μείωση του δανεισμού αλλά για τη χρηματοδότηση κομβικών επενδύσεων όπως η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: