DEH

DEH

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Κίνδυνος παράτασης στο διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές - Ενστάσεις στον ΔΕΔΔΗΕ από εταιρείες

 
Κίνδυνος παράτασης διαφαίνεται στο διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων μετρητών σε μέχρι 200.000 οικιακούς καταναλωτές, έπειτα από τις ενστάσεις ως προς την προκύρηξη που υπέβαλλαν κάποιες εταιρείες στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ).
 
Βάσει της προκήρυξης του ΔΕΔΔΗΕ, η υποβολή των προσφορών πρέπει να γίνει σε ένα ακριβώς μήνα, δηλαδή ως τις 22 Σεπτεμβρίου, εφόσον ωστόσο η αρμόδια επιτροπή επίλυσης δικαστικών διαφορών κάνει δεκτές τις ενστάσεις, το κείμενο του διαγωνισμού θα υποστεί αλλαγές. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να δοθεί μικρή παράταση.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συγκεκριμένες εταιρείες διατείνονται στις ενστάσεις τους ότι οι όροι της προκήρυξης απαιτούν οι μετρητές να είναι συμβατοί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, κάτι που συνεπάγεται στην ουσία τον αποκλεισμό τους από το διαγωνισμό. 
 
Μιλούν για κενά ως προς το τεχνικό σκέλος, και για τεχνικά χαρακτηριστικά που απουσιάζουν, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για φωτογραφικές διατάξεις.
 
Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ αρνούνται να κάνουν το παραμικρό σχόλιο, παρά περιορίζονται να επισημάνουν ότι αν και εφόσον έχουν υποβληθεί ενστάσεις, τότε θα επιλυφθεί η αρμόδια επιτροπή επίλυσης δικαστικών διαφορών, όπως ούτως ή άλλως προβλέπεται από τη προκύρηξη.
 
Υπό σύσταση τα σχήματα
 
Από εκεί και πέρα, τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το έργο, δεν έχουν ακόμη συσταθεί. Ονόματα ενδιαφερομένων πάντως, ακούγονται αρκετά, και αφορούν τόσο κατασκευαστές λογισμικού, όσο και εξοπλισμού, καθώς και τεχνικούς ομίλους. Τέτοια για παράδειγμα ονόματα είναι της Intrakat με υπεργολάβο την Ιntralot, του ΟΤΕ, της Ericsson, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κινεζικών εταιρειών, κ.ά. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και τα ονόματα της IBM, της Siemens, κ.ά.
 
Και οι κατασκευαστές μετρητών
 
Κάθε σχήμα θα έχει μαζί του και κάποιον κατασκευαστή μετρητών. Με βάση παλαιότερες συμμαχίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε συνεργασία με την  Actaris, ενώ η Intrakat όταν το 2013 ανακηρύχθηκε ανάδοχος στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μετρητών σε μεγάλους πελάτες συνεςργάστηκε με εταιρεία από τη Σιγκαπούρη. Οσο για την Ericsson δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τον τον όμιλο Landis+Gyr (L&G) μια από τις μονάδες του οποίου ανά τον κόσμο λειτουργεί στην Κόρινθο. Προ μιας εβδομάδας, Ericsson και L&G ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να φέρουν σε πέρας το έργο της εγκατάστασης 700.000 μετρητών στη Φιλανδία.
 
Υπηρεσίες
 
Σύμφωνα με το διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές που προκήρυξε τον Ιούλιο ο ΔΕΔΔΗΕ, οι καταναλωτές θα μπορούν μελλοντικά να ενημερώνονται με μηνύματα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο για το ρεύμα που έχουν ξοδέψει καθώς και για τις προγραμματισμένες διακοπές.
 
Αν πάλι συνδεθούν μέσω του κινητού τους στο Internet ή αν διαθέτουν tablet, τότε θα έχουν πρόσβαση και σε ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης, προκειμένου να συγκρίνουν τις καταναλώσεις που έκαναν, για παράδειγμα κάποιο μήνα φέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σε περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσουν ότι υπερέβησαν τα συνηθισμένα επίπεδα κατανάλωσής τους, θα μπορούν να κάνουν ορθολογικότερη χρήση.
 
Διαφορετικά, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, θα βλέπουν ανά πάσα στιγμή τα παραπάνω δεδομένα σε μια μικρή οθόνη μεγέθους κινητού τηλεφώνου εγκατεστημένης στο εσωτερικό του σπιτιού.
 
Πρόκειται για μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που θα διαθέτουν οι νέοι έξυπνοι μετρητές που πρόκειται να εγκαταστήσει σε μέχρι 200.000 κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά) ο νικητής του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Επειδή το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, σε πρώτη φάση οι οθόνες θα εγκατασταθούν μόνο σε 30.000 κατοικίες.
 
Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, θα χρησιμοποιηθούν για το πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποχρεωτικής από την ΕΕ αντικατάστασης ώς το 2020 του 80% και των 7 εκατομμυρίων μετρητών χαμηλής τάσης με έξυπνους ψηφιακούς.
 
Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί ώς τις αρχές του νέου χρόνου, τότε η αντικατάσταση των πρώτων παλαιών ρολογιών της ΔΕΗ θα αρχίσει κάποια στιγμή μέσα στο 2015.
 
Αλλωστε, ο νικητής υποχρεούται σε εννέα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης να έχει εγκαταστήσει τους πρώτους 10.000 μετρητές και σε 15 μήνες τους υπόλοιπους 160.000.
 
 πηγή http://www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: