DEH

DEH

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Κατά της κατασκευής 19 νέων λιγνιτωρυχείων στην Ευρώπη η Greenpeace

Συγκεκριμένα, αναλυτές της οικολογικής οργάνωσης υποστηρίζουν πως η επιμονή πολλών ευρωπαϊκών κρατών για την καύση των αποθεμάτων λιγνίτη θα μπορούσε να σταθεί σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνει η Ε.Ε. να απαλλαγεί σταδιακά από τον άνθρακα μέχρι το έτος 2020.
Ήδη σε στάδιο έγκρισης, σχεδιασμού  ή κατασκευής βρίσκονται 19 νέα λιγνιτωρυχεία σε επτά χώρες: Βουλγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τσεχία.
Μελέτη που εκπόνησε η Greenpeace θεωρεί πως τα 19 αυτά εργοστάσια θα έχουν συνολικές εκπομπές άνθρακα της τάξεως των 120 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.
«Η εξάπλωση των λιγνιτωρυχείων σε όλη την Ευρώπη είναι το σοβαρότερο σύμπτωμα της εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου με επικίνδυνα ορυκτά καύσιμα που αποτελούν απειλή στις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας. Ήδη οι ΗΠΑ και προσωπικά ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήραν σημαντικά μέτρα εναντίον της καύσης άνθρακα κι είναι καιρός να συμβεί κάτι ανάλογο από πλευράς των ευρωπαίων ηγετών», τονίζει ο αναλυτής της οργάνωσης, Τζίμι Ολντριτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: