DEH

DEH

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Εντός των ημερών –ίσως και 15Αύγουστο– η διαβούλευση για το… «Σολωμόντειο» ΝΟΜΕ

Εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ ο βασικός κορμός για το σχέδιο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Το κείμενο, το οποίο οριστικοποιείται στις λεπτομέρειές του αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση πιθανόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης. Από πλευράς ΡΑΕ έχει γίνει προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα και οι ρυθμίσεις να είναι τέτοιες ώστε να ικανοποιούν ως ένα βαθμό τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Θα υπάρχει ο ίδιος βαθμός ικανοποίησης και δυσαρέσκειας, από όλες τις πλευρές, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, όπως άλλωστε έχει διαπιστωθεί και από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει εν αναμονή της πρότασης της ΡΑΕ από τους φορείς της αγοράς.
Στα βασικά αιτήματα που έχει θέσει η βιομηχανία δηλαδή να μπορεί να επιστραφεί στο σύστημα ένα ποσοστό από τη συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνεται αλλά και να υπολογίζονται τα δικαιώματα που παίρνει ο πελάτης με βάση το καταναλωτικό του προφίλ και ειδικότερα με βάση τη μέγιστη ισχύ της νύχτας, αναμένεται να υπάρξει ικανοποίηση με το σχέδιο που θα παρουσιαστεί.
Πάντως, το κείμενο που θα παρουσιαστεί εντός των ημερών δε θα υπάρχει απάντηση για το θέμα της τιμής, εκεί όπου πλέον στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς, αφού από το ύψος της θα καθοριστεί και η επιτυχία του εγχειρήματος.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η τιμή αναφοράς θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, η μεθοδολογική προσέγγιση για τον καθορισμό της τιμής συνοψίζεται στο εξής σχήμα: Λαμβάνεται ως βάση το λογιστικό κόστος που δηλώνει η ΔΕΗ για τη λιγνιτική της παραγωγή (περίπου 60 ευρώ η μεγαβατώρα) και από αυτό θα αφαιρεθεί ένα ποσό που θα αποτελεί το κίνητρο απόδοσης για τη ΔΕΗ. Λαμβάνονται ταυτόχρονα υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν από τον κοστολογικό έλεγχο της Ernst & Young, την απόφαση της διαιτησίας για την υπόθεση Αλουμίνιον – ΔΕΗ και βέβαια η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ το Φεβρουάριο, ώστε να καταλήξουμε στο ύψος της τιμής που προαναφέρθηκε και στο οποίο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και κάποιοι συντελεστές ή μέθοδοι που θα μειώνουν ακόμη περισσότερο το κόστος για τη νύχτα (όπως ισχύει στην απόφαση της ΓΣ της ΔΕΗ).
Το τελικό κείμενο μετά τη διαβούλευση θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως υπάρξουν συνεννοήσεις με την Κομισιόν για την τελική τιμή αναφοράς, ενώ θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση των δημοπρασιών από το ΥΠΕΚΑ, με την εφαρμογή των πρώτων δημοπρασιών να τοποθετείται χρονικά για το Νοέμβριο, όπως άλλωστε προβλέπει και το σχετικό πλάνο.

http://www.energypress.gr/news/Entos-twn-hmerwn-isws-kai-15Aygoysto-h-diaboyleysh-gia-to-Solwmonteio-NOME

Δεν υπάρχουν σχόλια: