DEH

DEH

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΔΕΗ: Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκλήρωσαν το εθνικό έγκλημα (Γιώργος Μπίτζας*)

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ", ολοκλήρωσε ένα ακόμη εθνικό έγκλημα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για την πώληση του 30% της ΔΕΗ και τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της "μικρής ΔΕΗ", η οποία θα κατέχει 11 μονάδες παραγωγής Η.Ε., 6 ορυχεία, προίκα 2 εκατ. πελάτες και 3.000 προσωπικό, το οποίο θα μεταφερθεί ως δουλοπάροικο στην ιδιωτική "μικρή ΔΕΗ".
 
Το έγκλημα αυτό επιτελέστηκε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, έχοντας την έγκριση 51 μόνο βουλευτών του Κοινοβουλίου, ενώ έκλεισαν το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες, διότι όσο περνούσαν οι ημέρες γινόταν πιο αποκαλυπτική η γύμνια των επιχειρημάτων τους.
Έτσι, λοιπόν, μετά την κατάλυση του κοινοβουλευτισμού, επέλεξαν την επιστράτευση όλων μας χωρίς να συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, απλώς ήθελαν να επιδείξουν πολιτική πυγμή εξουσίας και να επιβάλουν έναν πολιτικό «τσαμπουκά», που πηγάζει από τον περίσσιο αυταρχισμό μιας αντιδημοκρατικής κυβέρνησης. Είναι σίγουρο, όμως, πως στη συνείδηση του κόσμου έχει καταδικαστεί αυτή η τακτική, αλλά και η πολιτική που εφαρμόζουν, αφού παραδίδουν στους δανειστές τον ορυκτό πλούτο της χώρας, ανεκτίμητης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Τα επιχειρήματα τα οποία επιστρατεύθηκαν για να αποδυναμώσουν τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όχι μόνο δεν ήταν βάσιμα, αλλά ισοδυναμούσαν με φληναφήματα και γενικόλογες απαξίες που ανερμάτιστα εκτόξευαν οι ταγοί του έθνους.
Συγκεκριμένα, ενώ κινδυνολογούσαν και έθεταν το ζήτημα του black out, απεδείχθη πως υπήρχε επιπλέον επάρκεια ισχύος κατά 600 MW από τη μέγιστη αιχμή ζήτησης. Παρά ταύτα, έγιναν διακοπές (γιατί άραγε;), ενώ τα παπαγαλάκια και επισήμως η κυβέρνηση έκαναν λόγο για σαμποτάζ κατά του κράτους και για 20 εκατομμύρια τουρίστες που θα έρθουν και δεν θα έχουν κλιματισμό!
Από τα στοιχεία, όμως, του ΑΔΜΗΕ προκύπτει πως την ημέρα της επιστράτευσης οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, εκτός από δύο, δεν λειτουργούσαν, παρ' όλο που το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ ζητούσε μεγιστοποίηση της απόδοσης των ιδιωτικών μονάδων.
Συνακολούθως και χωρίς περιστροφές, ενώ τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενώ δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για τη δημόσια τάξη και υγεία, η απεργία μας κρίθηκε παράνομη, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, γιατί κινδύνευε η ασφάλεια των εγκαταστάσεων! Ως εκ τούτου, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα σε τι κράτος ζούμε και ποιοι μας διοικούν, όταν οι νόμοι και οι αποφάσεις χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν... Τότε πρόκειται για κατάλυση της δημοκρατίας και φίμωση κάθε φωνής αντίστασης.
Πέραν όλων των άλλων, υπάρχει αδήριτη ανάγκη να στηθεί τείχος αντίστασης προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια παράδοσης δημόσιου πλούτου, όπως είναι η ΔΕΗ, σε χέρια ιδιωτών. Πρέπει να πειστεί και ο τελευταίος καταναλωτής αυτής της χώρας πως με την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, γιατί με την ενέργειά τους αυτή δεν στοχεύουν, όπως ισχυρίζονται, στον υγιή ανταγωνισμό, αλλά στην παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικά καρτέλ.
Γνωρίζουν και γνωρίζουμε πως ο βασικός συντελεστής για να έχουμε πτώση των τιμών είναι η μείωση του κόστους καυσίμου. Άρα στην περίπτωσή μας το κόστος καυσίμου είναι συγκεκριμένο, ενώ αυτό που θα επιδιώξουν ώστε να έχουν σίγουρα κέρδη είναι η αύξηση των τιμών μέσω του μηχανισμού της οριακής τιμής της κιλοβατώρας, αφού πλέον ο ιδιώτης της "μικρής ΔΕΗ" θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής όπου θα πουλά στο σύστημα ακριβά.
Τώρα σε συνδυασμό με την εναπομείνασα ΔΕΗ, η οποία θα γίνει και αυτή ιδιωτική -θυμίζουμε την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών του κράτους, θα μιλάμε πράγματι για ιδιωτικό καρτέλ στην ενέργεια, το οποίο θα διαμορφώνει κατά το δοκούν και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του τόπου.
Αυτά τα ζητήματα εντέχνως αποσιωπήθηκαν από την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ, όπως αποσιωπάται και ο μηχανισμός των ΝΟΜΕ, όπου δίδεται η δυνατότητα, μέσω δημοπρασιών, ο ιδιώτης να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος στη χονδρική από τη ΔΕΗ -υδραυλική και λιγνιτική- και να τη μοσχοπουλά στους καταναλωτές, οικιακούς, βιομηχανικούς και εμπορικούς. Πρόκειται για σίγουρη κερδοφορία, την οποία θα πληρώσει ο καταναλωτής και η ΔΕΗ, αφού θα προμηθεύεται φθηνή ενέργεια χωρίς να υπολογίζονται άλλες παράμετροι, όπως μελλοντικές προβλέψεις για επενδύσεις, βελτίωση μονάδων για περιβαλλοντολογικούς λόγους της ΔΕΗ. Ο συνδυασμός πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" και η εφαρμογή του μηχανισμού ΝΟΜΕ είναι βέβαιο πως οδηγούν στην καταστροφή την εναπομείνασα ΔΕΗ.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πώληση της "μικρής ΔΕΗ" θα είναι επίπονη και μακρά προσπάθεια, απαιτούνται στο εξής:
* Δράσεις και συνεργασία με άλλους φορείς για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, αλλά και να ανασταλεί η πώληση.
* Νομική διεκδίκηση της ασφαλιστικής μας περιουσίας ώστε να αποτραπεί το έγκλημα. Θυμίζουμε πως οι ασφαλιστικές εισφορές μας, λόγω της ασφαλιστικής σχέσης μας -είχαμε ασφάλιση στον εργοδότη (αυτασφάλιση) μέχρι το 1997-, έχουν ενσωματωθεί στην περιουσία της επιχείρησης και έχουν γίνει πάγια περιουσιακά στοιχεία. Ανάλογη επικυρωμένη μελέτη έδειξε ότι το ύψος της ασφαλιστικής περιουσίας μας ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ. Αυτά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να χαριστούν στον ιδιώτη και να μην αναγραφούν στον νόμο. Δηλαδή, ποιο είναι το ποσό που παίρνει η "μικρή ΔΕΗ";
 
ΥΓ.: Στα πολιτικά ζητήματα όλα μπορεί να ανατραπούν από μέρα σε μέρα και πολλά μπορεί να αλλάξουν... Τίποτα δεν είναι σίγουρο, αρκεί να το θέλουμε.

* Ο Γιώργος Μπίτζας είναι πρόεδρος της ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

http://www.avgi.gr/article/3505020/dei-me-sunoptikes-diadikasies-oloklirosan-to-ethniko-egklima

Δεν υπάρχουν σχόλια: