DEH

DEH

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Οι ευέλικτες μονάδες θα πάρουν τα «νέα ΑΔΙ» - Ωφελούνται φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά, αντλητικά



Η ευελιξία είναι η λέξη - κλειδί που θα επηρεάζει στο εξής τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, σε αντικατάσταση του σημερινού συστήματος των ΑΔΙ (Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος).
Ως γνωστόν η μείωση των ΑΔΙ έχει ήδη δρομολογηθεί και η ΡΑΕ βρίσκεται στη φάση κατάρτισης ενός νέου σχεδίου σε αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος.
Οδηγός για τις επερχόμενες αλλαγές, οι οποίες έχουν συζητηθεί και με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, είναι η ενσωμάτωση των κατευθυντήριων γραμμών που έχει διατυπώσει πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή
(ACER).
Κεντρική γραμμή είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού μακροχρόνιας διασφάλισης επαρκούς ισχύος. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι τώρα, (πέραν της ασφάλειας εφοδιασμού ο μηχανισμός μεριμνούσε και για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επενδύσεων), μοναδικό κριτήριο πλέον είναι η μακροχρόνια επάρκεια ισχύος, η οποία υπηρετείται από τρείς πυλώνες:
·  Μηχανισμός Διαθεσιμότητας Ισχύος
·  Μηχανισμός ευελιξίας
·  Μηχανισμός στρατηγικών αποθεμάτων
Με βάση τον πρώτο πυλώνα, τα ΑΔΙ που σήμερα λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα διατηρηθούν, αλλά θα είναι πολύ μικρότερης αξίας.
Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί το καινούργιο δεδομένο και το καθοριστικό στοιχείο για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Ποιών όμως; Εκείνων που παρέχουν ευελιξία και μπορούν να μπούν και να βγούν εύκολα από το σύστημα με βάση τις ανάγκες του. Αυτές είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, τα υδροηλεκτρικά και τα αντλησιοταμιευτικά. Οι μονάδες αυτές θα λαμβάνουν από το σύστημα ικανοποιητική αμοιβή για την… ευέλικτη διαθεσιμότητά τους.
Ο τρίτος πυλώνας λειτουργεί και σήμερα, αλλά αφορά (και θα συνεχίσει να αφορά) μόνον πεπαλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ (πετρελαϊκές για παράδειγμα) τις οποίες θέτει η ΡΑΕ με εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σε ψυχρή εφεδρεία εκτάκτων αναγκών σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μέχρι το τέλος του μήνα το σχέδιο της ΡΑΕ για την μείωση των ΑΔΙ και την αναμόρφωση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος θα δοθεί σε διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: