DEH

DEH

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

«Μοντέλο ΔΕΗ» επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική πολεοδόμηση, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τα δάση είναι το νέο πεδίο επί του οποίου στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορούν να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης με άλλα κόμματα και φορείς. Στο πρότυπο των αντίστοιχων εκδηλώσεων για τη Μικρή ΔΕΗ και τους αιγιαλούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε χθες πρόσκληση σε κόμματα, πολιτικές δυνάμεις, εκπροσώπους Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις σε εκδήλωση για το δασικό, που προγραμματίζει για την προσεχή Τρίτη.

Μετά την ανταπόκριση της ΔΗΜΑΡ στην πρόσκληση για τον
αιγιαλό, στην Κουμουνδούρου αναμένουν αντίστοιχη θετική στάση από την Αγίου Κωνσταντίνου και αυτή τη φορά. Οι παρουσίες στις εκδηλώσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι απουσίες από αυτές αξιολογούνται με προσοχή από τα στελέχη του, που δεν θέλουν να προκαταλάβουν τη στάση κομμάτων και βουλευτών στο μέλλον, ωστόσο επιμένουν ότι με συμμαχίες στα επιμέρους ζητήματα οικοδομείται σταδιακά ένα μέτωπο που μπορεί να φθάσει μέχρι την προεδρική εκλογή και να εμποδίσει την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Αναφορικά με το δασικό νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πολλές από τις διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «με έμμεσο τρόπο προσπαθεί να παρακάμψει τη συνταγματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων» και ότι «η ιδιωτική πολεοδόμηση που προωθείται από την κυβέρνηση παραδίδει τον χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου». Ο βουλευτής Ευβοίας του κόμματος Β. Αποστόλου τόνισε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση επιμένει στη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και περιβαλλοντικές οργανώσεις τεκμηρίωσαν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεών του.

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μόνον η οριοθέτηση του αιγιαλού και να αφαιρεθούν οι όποιες διατάξεις που αφορούσαν την αξιοποίηση - εκμετάλλευση της παραλίας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση στις εν λόγω ρυθμίσεις έφερε αποτέλεσμα και θεωρούν ότι με τις πρωτοβουλίες τους ακύρωσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να περάσει μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο ως είχε, χωρίς να καταλάβει κανείς τι έγινε.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να διατυπώνει την αντίδρασή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και χθες οι κ. Παν. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας χαρακτήρισαν τον «φιλικό διακανονισμό» με την Cosco «προνομιακή και άκρως επιζήμια για το Δημόσιο παραχώρηση» και «μέγα σκάνδαλο», καθώς θεωρούν ότι «ύστερα από αυτόν τον σκανδαλώδη διακανονισμό, ακυρώνεται στην πράξη κάθε ίχνος διαγωνιστικής διαδικασίας για μια ούτως ή άλλως απαράδεκτη εκποίηση του στρατηγικότερου λιμανιού της χώρας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: