DEH

DEH

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ο στρατός

Γραφει η Ρένα Παυλάκη - Διακίδη: Το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ο στρατός
Γραφει η Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
 
Την ώρα που άπαντες προσπαθούν να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ θα κατασκευαστεί τελικά, αφού καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που κατά καιρούς προκύπτουν, πληροφορίες της στήλης από αξιόπιστη πηγή, η οποία με τη σειρά της επικαλείται παράγοντες του υπουργείου, αναφέρουν ότι εργοστάσιο δεν πρόκειται να γίνει.
Ο λόγος είναι ότι αυτή τη φορά, αντιρρήσεις φέρει ο στρατός. Το ερώτημα που προκύπτει “μα καλά, τώρα το θυμήθηκε ο στρατός;” δεν έχει φυσικά απάντηση, που μας κάνει βάσιμα να υποψιαζόμαστε ότι ενόψει του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, αναζητούν εναγωνίως πρόφαση για να κλείσουν τη συζήτηση κατασκευής εργοστασίου στη Ρόδο. Μια καλή δικαιολογία είναι ο στρατός, όπου εκεί “στρατιωτική η διαταγή και τα σκυλιά δεμένα”.
Κι όσο η πληροφορία ερευνάται ως προς την εγκυρότητά της, οι σκέψεις και οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Προσφάτως, η “ΠΡΟΟΔΟΣ” είχε ζητήσει από τους βουλευτές του νομού να καταθέσουν την άποψή τους για την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” και τις επιπτώσεις της στα νησιά.
Ο Βασίλης Υψηλάντης υποστήριξε τότε ότι “η ΔΕΗ θα είναι και αυτή που θα ωφεληθεί από το τίμημα της πώλησης του 30% αυτής, ώστε και αυτή μαζί με την νέα εταιρία να μπορεί να πραγματοποιήσει τις  αναγκαίες επενδύσεις,  με πολλαπλά οφέλη για την χώρα αλλά και τους καταναλωτές”.
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε επίσης τη δυνατότητα που θα έχει η ΔΕΗ να προχωρήσει σε επενδύσεις. “Μία από αυτές, η πιο σημαντική ίσως, θα είναι η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο. Μία προοπτική που θα σημαίνει όχι μόνο καλύτερες υπηρεσίες αλλά και τιμές”.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εφόσον η πώληση της “μικρής ΔΕΗ” ανοίγει το δρόμο για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, όπως ισχυρίζονται, είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός κατασκευής νέου εργοστασίου τίθεται εκτός πλάνου για την κυβέρνηση και για την ΔΕΗ. Θα αναρωτηθεί εδώ κανείς, για ποιο λόγο δεν το λένε ανοιχτά ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ ανοίγει τέτοιες προοπτικές για τα νησιά και για τη Ρόδο ειδικότερα, ώστε να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί; Και γιατί πρέπει να αναζητήσουν δικαιολογίες όπως πιθανότατα κάνουν τώρα,  επικαλούμενοι τις ετεροχρονισμένες  αντιρρήσεις του στρατού για την τοποθεσία που έχει επιλεγεί;
Η απάντηση είναι μάλλον  απλή. Διότι κανένας από εκείνους που υπεραμύνονται του ξεπουλήματος, δεν μπορούν να εγγυηθούν για τα αποτελέσματα που  θα φέρει.  Οι ενδοιασμοί και οι επιφυλάξεις δεν προέρχονται από την αντιπολίτευση, όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί η κυβέρνηση για να τις υποβαθμίσει, αλλά από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, ήταν αποκαλυπτικός  για το... λαμπρό μέλλον που περιμένει τη ΔΕΗ, με την ιδιωτικοποίηση μέρους της, έτσι όπως προωθείται από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Η ΔΕΗ, όπως τόνισε, απειλείται με κατάρρευση, σε περίπτωση που λειτουργήσουν ταυτόχρονα η «μικρή ΔΕΗ» και οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού, παραγόμενου από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της εταιρείας. Όπως εξήγησε,  αν πουληθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και ταυτόχρονα διεξάγονται δημοπρασίες για ένα επιπλέον 30% του παραγόμενου ηλεκτρισμού, τότε ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι, πράγμα που «με ακρίβεια θα οδηγήσει στην κατάρρευση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας με όλα τα συνεπακόλουθα για την οικονομία». Οι δημοπρασίες προβλέπονται σαν ένα μεταβατικό μέτρο μέχρι να λειτουργήσει η «μικρή ΔΕΗ» υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Ζερβός φοβάται ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και ζητεί ενισχυμένες διασφαλίσεις ότι τα δύο συστήματα δεν θα «τρέξουν» παράλληλα. Απάντηση στα ερωτήματα του φυσικά δεν έλαβε από την κυβέρνηση που έχει αναλάβει εργολαβία την εκποίηση της χώρας.  ¨Όλα στον αέρα λοιπόν!
Κατόπιν αυτών, τι λέτε; Θα γίνει τελικά η όχι το εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: