DEH

DEH

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ελληνικό "άρωμα" στην απόφαση της Κομισιόν για την ενεργειακή απόδοση

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υιοθέτηση νέου, δεσμευτικού στόχου 30% για την ενεργειακή απόδοση έως το 2030 αποδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετέχει τόσο ενεργά στη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική θέση έχει πάρει στην ενεργειακή σκακιέρα τα τελευταία χρόνια, με τις στοχευμένες προσεκτικές κινήσεις της. 
Και αυτό διότι η εν λόγω απόφαση (δείτε εδώ αναλυτικά) αποτυπώνει τη θετική αντίδραση της Κομισιόν στην πρωτοβουλία που είχαν πάρει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης - που προήδρευε και του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2014 - που μαζί με άλλους εξι ομότιμούς του Υπουργούς, τον αντικαγκελάριο, υπουργό οικονομικών της Γερμανίας  και Αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , της Δανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου, απέστειλαν πριν ένα μήνα περίπου επιστολή σχετικά με την  ανάγκη υιοθέτησης ενός φιλόδοξου στόχου για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης για το 2030.
Η επιστολή είχε αποδέκτες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, και τους Επιτρόπους Ενέργειας, Günther Oettinger και Δράσης για το Κλίμα, Connie Hedegaard.
Με τη συγκεκριμένη επιστολή, οι 7 Ευρωπαίοι Υπουργοί ζητούσαν να τεθεί σε επίπεδο Ε.Ε. ένας συγκεκριμένος και δεσμευτικός στόχος για την Ενεργειακή Απόδοση για το έτος 2030, ο οποίος και να περιληφθεί στην επικείμενη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2014 και θα αναφέρεται στην επίτευξη του στόχου ενεργειακής απόδοσης του 2020.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι Υπουργοί «η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνει τη σημασία της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω της ενεργειακής απόδοσης, είναι το πιο ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό μέσο για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό δυναμικό για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στους περισσότερους τομείς. Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) είναι σήμερα σε θέση να παρέχει κίνητρα στον ηλεκτρισμό και σε μέρη του βιομηχανικού τομέα, ενώ άλλοι τομείς, όπως οι μεταφορές, τα κτίρια, το εμπόριο, οι υπηρεσίες και τα ιδιωτικά νοικοκυριά δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ της ΕΕ. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική ενεργειακής απόδοσης και ένα νέο στόχο.»
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% για το 2030 και μερίδιο 27% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της ΕΕ (χωρίς να δεσμεύονται τα κράτη μέλη της ΕΕ από αυτό), αλλά ωστόσο δεν καθόρισε κάποιον  δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση.
Ωστόσο, χθες, η Κομισιόν καθόρισε στο 30% το στόχο για την ενεργειακή απόδοση, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξος και ταυτόχρονα εφικτός.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: