DEH

DEH

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τι «μαρτυρά» το business plan της ιταλικής Terna για τον ΑΔΜΗΕ

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ενόψει της επικείμενης οριστικοποίησης της short list για τον ΑΔΜΗΕ, το πώς βλέπουν οι μνηστήρες το μέλλον για το διαχειριστή του δικτύου αλλά και τι πλάνα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στο επόμενο διάστημα.
Πιο αναλυτικά, στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας προβλέπονται σημαντικές επενδύσεις που περιλαμβάνουν τόσο τις ..
παραδοσιακές δραστηριότητες (επενδύσεις δικτύου, μέσος εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης, στόχοι μεικτής κερδοφορίας) όσο και μη παραδοσιακές δραστηριότητες.
Και εδώ υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον αφού αυτές οι μη παραδοσιακές δραστηριότητες εξειδικεύονται και
αποκρυσταλλώνονται στο πλάνο ως μετατροπή πιθανών ευκαιριών σε συγκεκριμένα deals. Ποια είναι αυτά τα deals;
Χωρίζονται σε εκείνα που περιλαμβάνονται στο business plan και εκτιμώνται στα 400 εκατ. ευρώ και σε εκείνα που δεν περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο και τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και δυνητικά μπορούν να φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ, που είναι το ποσό το οποίο φαίνεται ότι έχει δεσμεύσει – μπορεί να διαθέσει η Terna για πιθανά deals επεκτάσεων ή εξαγορών.
Ειδικότερα όπως αναφέρει η Terna εξετάζει /αναζητεί ευκαιρίες για deal που δεν περιλαμβάνονται στο business plan και που έχουν δυνητική αξία ύψους 900 εκατ. ευρώ με έμφαση σε ευκαιρίες με κρυμμένες αξίες, από την απορρόφηση εταιρειών ή δικτύων.
Μάλιστα όπως αναφέρεται ρητά στο πλάνο κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου θα υπάρξει μια πρόσθετη δέσμευση ποσού ύψους 1,3 δις ευρώ εκ των οποίων 900 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν «σε πιθανές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό τρίτων στην Ιταλία, το εξωτερικό και εκτός από το δυνητικό ενδιαφέρον για τη Λατινική Αμερική και σε άλλες ευκαιρίες που θα προκύψουν για την απορρόφηση άλλων δικτύων».
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες, αξίζει να τονιστεί ότι το μέσο WACC της TERNA προβλέπεται να είναι τη διετία 2014 – 2015 στο 6,3%, με σταθερά τέλη για τις υπηρεσίες μεταφοράς.
Οι τρεις βασικοί στόχοι των κύριων δραστηριοτήτων της Terna στο δίκτυο της Ιταλίας είναι να μειωθούν τα προβλήματα συμφόρησης του δικτύου (bottlenecks) να υπάρξει ομαλή ενσωμάτωση των ΑΠΕ και να προωθηθεί η ασφάλεια και η ποιότητα των υπηρεσιών.
Σημειώνεται τέλος ότι στις κύριες δραστηριότητές του ο ιταλός διαχειριστής του δικτύου θα επενδύσει την επόμενη 5ετία 3,6 δις ευρώ για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του ιταλικού δικτύου αλλά και σε καινοτομίες όπως μεταξύ άλλων συστήματα αποθήκευσης, που σε όρους ισχύος θα είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

http://www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: