DEH

DEH

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Έκτακτο σχέδιο για αποφυγή απεργιακού μπλακ άουτ

Εκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης των απεργιακών μπλακ άουτ της ΓΕΝΟΠ στην ηλεκτροδότηση από τη στιγμή που θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή διαβίωση των πολιτών έχουν καταστρώσει, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, οι Διαχειριστές Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) καθώς και η ΔΕΗ.
Στο μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι διευκρινίσεις που θα γίνουν στο νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου και το επιτελείο του βρίσκονται σε διαβούλευση με την τρόικα, η οποία ζητά εξηγήσεις για το περιεχόμενο των βελτιώσεων στις διατάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο «Εθνος» πηγές των ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί από το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, όταν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Από εκείνη τη μέρα ξεκινούν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι, όπως έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα και η ΓΕΝΟΠ, και από τότε οι Διαχειριστές και η δημόσια επιχείρηση τίθενται σε συναγερμό.
Ζήτηση ρεύματος
Το βάρος... πέφτει στον ΑΔΜΗΕ και ο πρόεδρός του, Γιάννης Γιαρέντης, έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίες κι έχει έτοιμες τις προβλέψεις ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος -η οποία θα είναι υψηλή λόγω και του καύσωνα-, τις διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ και των ιδιωτών αλλά και τα σενάρια αποφυγής γενικευμένου μπλακ άουτ. Ο Διαχειριστής Μεταφοράς κάνει εκτίμηση για την ερχόμενη εβδομάδα πως η αιχμή του φορτίου τις βραδινές ώρες 9 με 10, οπότε και φτάνει στα υψηλότερα σημεία, θα είναι 8.000 με 8.100 Μεγαβάτ.
Υπό κανονικές συνθήκες η ζήτηση αυτή καλύπτεται. Ωστόσο, ο συναγερμός... χτυπά αν στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν λειτουργούν επαρκώς και πλήρως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, που δίνουν ενέργεια συνολικής ισχύος 4.000 Μεγαβάτ.
«Πλάτη» θα κληθούν να βάλουν οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών, που δίνουν στο σύστημα περί τα 2.500 Μεγαβάτ, κρατώντας καθοριστικά την ευστάθεια του συστήματος. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν στο «φουλ» τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, ενώ θα επιδιωχθούν και οι εισαγωγές ρεύματος.
Αν η κατάσταση από τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ και των συνδικάτων ενταθούν, τότε ο ΑΔΜΗΕ θα ζητήσει από το ΔΕΔΔΗΕ τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε περιοχές, ώστε να δίνεται ρεύμα εκ περιτροπής σε όλους τους καταναλωτές της χώρας. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ανακοινώνει τις περιοχές και τις ώρες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Την εποπτεία του σχεδίου έχει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος θα ενημερώνει ανά πάσα στιγμή τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην περίπτωση που η κυβέρνηση θα πρέπει να δει κεντρικά το ζήτημα των κινητοποιήσεων.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι το κόστος των μπλακ άουτ που είχαν προκληθεί το 2011 ανερχόταν σε 4 εκατ. ευρώ ημερησίως, χρήματα τα οποία πληρώνουν στην τελική οι Ελληνες φορολογούμενοι.
Επιστράτευση
Επίσης η κυβέρνηση δεν αποκλείει και την επιστράτευση των εργαζομένων στην περίπτωση που οι κινητοποιήσεις θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διευκρινίσεις που θα γίνουν στο νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», αυτές προστίθενται στις διατάξεις και αφορούν τη διατήρηση των υποχρεώσεων της μητρικής ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες, τη συνέχιση του υφιστάμενου εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος των εργαζομένων που θα περάσουν στη νέα εταιρεία, θέματα τα οποία ούτως ή άλλως διασφαλίζονται από το νομικό πλαίσιο των ανώνυμων εταιρειών.
Σε ό,τι αφορά την πενταετή προστασία των εργαζομένων, η ρήτρα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιληφθεί στους όρους του διαγωνισμού για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

(Χρήστος Κολώνας, ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: