DEH

DEH

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Τώρα θυμήθηκαν τις ανάγκες της ΔΕΗ


Τον δρόμο για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ μέσα στο καλοκαίρι, και ενώ η χώρα θα έχει μπει πιθανότατα σε προεκλογικούς ρυθμούς, ανοίγει η κυβέρνηση με ρύθμιση που προβλέπει ότι ο λόγος «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» θα υπολογίζεται πλέον για κάθε θυγατρική ξεχωριστά και όχι σε επίπεδο ομίλου. Η ρύθμιση πέρασε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμιστικό σχέδιο και δίνει τη δυνατότητα στη μητρική και τις επιμέρους θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ να προσλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα νέο προσωπικό, κυρίως σε ορυχεία, εργοστάσια παραγωγής, διανομή, μεταφορά, νησιά κ.ά. προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που προκάλεσαν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις τουλάχιστον 5.500 εργαζομένων την τελευταία εξαετία. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται πως δεν ισχύει κανένας περιορισμός για τις προσλήψεις από προκηρύξεις της ΔΕΗ και των θυγατρικών της που εκδόθηκαν πριν από τον νόμο που προβλέπει 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
 
Ηδη η θυγατρική στη διανομή (ΔΕΔΔΗΕ) έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 540 ατόμων, ενώ συνολικά η ΔΕΗ αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε 3.200 προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι και πλέον το νέο προσωπικό θα μπορεί να είναι τακτικό (μόνιμο) και όχι κυρίως έκτακτο (8μηνίτες), όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
 
Η ΔΕΗ υποστηρίζει πως παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικά στα δύο μεγάλα ενεργειακά κέντρα και τις νησιωτικές περιοχές, ενώ οι ανάγκες θα γίνουν μεγαλύτερες καθώς την επόμενη τριετία εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενοι. Μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των κενών καλυπτόταν από υπερωρίες που συνολικά φτάνουν τα 85 εκατ. ευρώ ετησίως σε σύνολο μισθοδοσίας 1,05 δισ. ευρώ.
 
Πέντε μνηστήρες για τον ΑΔΜΗΕ
 
Στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, χθες έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς, στο πλαίσιο της οποίας υποβλήθηκαν πέντε προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον η κινεζική China Grid Corporation, η ιταλική Terna, η βελγική Elia, μια εταιρεία διαχείρισης δικτύων από την Ινδία καθώς και ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο -πρόκειται για την καναδική PSP Investments, που έχει ήδη εξαγοράσει το 26,7% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου της Αθήνας από τη Hochtief. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος η ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της αναμένεται να προεπιλέξουν τις εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης (εμπειρία στη διαχείριση δικτύων, χρηματοοικονομική κατάσταση κ.ά.) ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή αναμένεται τον Ιούνιο.
 
Του Βασίλη Γεώργα http://www.efsyn.gr/?p=196645

Δεν υπάρχουν σχόλια: