DEH

DEH

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Οι Εισαγωγές Ηλεκτρισμού Αντικαθιστούν την Εγχώρια Παραγωγή

Υποκατάσταση της ελληνικής παραγωγής από τις εισαγωγ

ές από τα βόρεια σύνορα μας καταγράφεται στο δίμηνο Απρίλιος-Μάιος. Ήδη, τόσο η ΔΕΗ όσο και οιανεξάρτητοι παραγωγοί είναι «στο κόκκινο» σε ό,τι αφορά πληρωμές take orpay, οι οποίες θα καταβληθούν εάν και η ΔΕΠΑ δεν καταφέρει στο σύνολο του τρέχοντος ημερολογιακού έτους να ανταποκριθεί στην απορρόφηση των συμβατικών ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο πρώτο 4μηνο οι εισαγωγές είναι 4πλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (η σύγκριση με το 2012 γίνεται γιατί η υδροηλεκτρική παραγωγή είναι στα ίδια επίπεδα με το 2014, σε αντίθεση με το 2013, οπότε είχαμε υπερπαραγωγή νερών). Στο μίγμα παραγωγής που κάλυψε τη ζήτηση του τετραμήνου, η συμμετοχή των διασυνδέσεων είναι αυξημένη
κατά 316%, ενώ των μονάδων φυσικού αερίου είναι μειωμένη κατά 51%. Στο ίδιο διάστημα η συμμετοχή των ΑΠΕ εμφανίζεται αυξημένη κατά 170%, με το λιγνίτη να είναι μειωμένος κατά 10%. Στο μίγμα παραγωγής η συμμετοχή των νερών είναι μηδενική.
Κι αν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου κατάφεραν να λειτουργήσουν στο σύνολο τους στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος, λόγω της αυξημένης ζήτησης, στο τελευταίο δίμηνο ζήτημα είναι αν λειτουργεί μία μονάδα στο σύστημα μέρα παρά μέρα. Εκτιμάται ότι καθημερινά οι εισαγωγές ενέργειας υπολογίζονται περίπου σε 25.000 MWh. Η κατάσταση αυτή, που αποδίδεται στην κατάργηση του κανόνα 30%, με συνέπεια να αυξηθεί το SMP και να δημιουργηθεί κίνητρο για εισαγωγές, εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, όταν λειτουργήσει και το καλώδιο με την Ιταλία, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι τιμές στο νότο της Ιταλίας και ειδικά στο Πρίντεζι είναι πολύ πιο χαμηλές, συνεπώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Βέβαια, προσδοκάται ότι λόγω του θέρους θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης εξαιτίας των κλιματιστικών, οπότε οι μονάδες φυσικού αερίου θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες του Συστήματος για τον περιορισμένο διάστημα των δύο μηνών, ήτοι, Ιούλιο και Αύγουστο.      
Επί της ουσίας, δηλαδή, οι μονάδες φυσικού αερίου και δη των ανεξάρτητων παραγωγών, λειτουργούν, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς στο energia.gr, μόνον για να στηρίξουν το Σύστημα. Όμως, με τις μαζικές εισαγωγές που γίνονται κινδυνεύει η χώρα, όπως επισημαίνεται, να πληρώσει ρήτρα take orpay για το φυσικό αέριο και ήδη η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κινείται σε οριακά επίπεδα σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Εάν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες, θα καταλήξουμε να πληρώσουμε την ενέργεια δύο φορές, μία σαν φυσικό αέριο που πληρώσαμε αλλά δεν παραλάβαμε και μία σαν ηλεκτρισμό που πληρώσαμε και παραλάβαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: