DEH

DEH

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Εθνική τραγωδία. Πάνω από 200 νεκροί σε ορυχείο της Τουρκίας, εκατοντάδες αγνοούμενοι

Πάνω από 200 νεκροί σε ορυχείο της Τουρκίας, εκατοντάδες αγνοούμενοι
Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης: Τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι -χωρίς καμία βοήθεια- στις υπόγειες στοές, όπου σημειώθηκε έκρηξη.

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, κρίσιμες θεωρούνται οι πρωινές ώρες για την εξεύρεση επιζώντων.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 201 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι.
 
«Χάσαμε 201 αδέρφια μας εργάτες, και φοβόμαστε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί» είπε ο Γιλντίζ, την ώρα που συγγενείς των αγνοούμενων περιμέναν έξω από το ορυχείο ελπίζοντας να δουν τους οικείους ανάμεσα σε όσους απεγκλωβίζονται.

Ο Γιλντίζ διευκρίνισε ότι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη. Η έρευνα για επιζώντες, είπε τα ξημερώματα ο υπουργός Ενέργειας, «μπαίνει σε κρίσιμο στάδιο» όσο περνάει η ώρα.

Το χειρότερο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία είχε σημειωθεί το 1992 στο Ζονκγουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 263 ανθρακωρύχους.
Newsroom ΔΟΛ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: