DEH

DEH

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Βουβός» πανικός από την επίσκεψη του Προέδρου της EDF στο Σαμαρά- Η ιστορία της Deutche telecom και του ΟΤΕ, θα επαναληφθεί με την EDF και τη ΔΕΗ;

του Μιχάλη Αγραφιώτη στο kozan.gr
Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη του Henri Proglio στον Αντώνη Σαμαρά. Η πώληση της ΔΕΗ απασχόλησε τους δύο άντρες και όπως φαίνεται στην κυβέρνηση δεν λογαριάζουν αντιδράσεις, αλλά και μνηστήρες εκ των έσω για την «μικρή ΔΕΗ». Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο γάλλος Πρόεδρος του κολοσσού της EDF ενδιαφέρεται για τη μητρική ΔΕΗ, τη Μικρή που βρίσκεται stand by, αλλά και τον ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα όπως φαίνεται την βούληση για πλήρη έλεγχο της κραταιής σημερινής ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στο πρότυπο που λειτουργούσε έως σήμερα η επιχείρηση για τον πλήρη έλεγχο του συστήματος.
Η ιστορία της Deutche telecom και του ΟΤΕ, θα επαναληφθεί με την EDF και τη ΔΕΗ;  O Progio θα αποφασίζει για τις επενδύσεις και τα μισθολογικά; Η EDF είναι αποφασισμένη να μπει για τα καλά στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, ενώ κλιμάκιο αναμένεται πολύ σύντομα να επισκεφθεί τη Δυτική Μακεδονία για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο ΛΚΔΜ  και τα υδροηλεκτρικά. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένοι να διαθέσουν το απαραίτητο χρήμα, αλλά και να πιέσουν πολιτικά τη Γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει πολιτικά στην Ελλάδα για να περάσει το δικό τους. Μαζί με την elpedison θα δημιουργήσουν έναν μεγάλο ενεργειακό όμιλο, έχοντας εξασφαλίσει την πολυπόθητη έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές της Commission.
Μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι «βουβοί» οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφερόταν ειδικά για τη «Μικρή ΔΕΗ», ενώ φοβούνται ότι η EDF θα κυριαρχήσει έχοντας μεγάλη πολιτική και οικονομική επιρροή. Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη γνωρίζουν ότι οι τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο δεν θέλουν να ακούσουν για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και προετοιμάζουν σχέδιο για κατευνασμό των αντιδράσεων που θα προκύψουν.
Είναι ένα ζήτημα πλέον πως θα το χειριστούν η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς αυτό το ενδεχόμενο γιατί μιλάμε ότι αν αποφασιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις. Προφανώς, και η EDF θα παρουσιαστεί ως στρατηγικός επενδυτής κάτι το οποίο θα ακουστεί πιο ευχάριστα στα αυτιά εργαζομένων και τοπικής κοινωνίας, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η παρουσία του δημοσίου στην επιχείρηση, ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας της είναι επιβεβλημένος και μάλιστα, με κατεύθυνση την προστασία της περιοχής και των κεκτημένων των εργαζομένων. Ένα ακόμη είναι σίγουρο, ότι η EDF θα τάξει μισθούς και θέσεις πολύ υψηλότερα από τα σημερινά δεδομένα.
Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλείουμε το πέρασμα σε μια «θερινή νύχτα» όλων αυτών που φοβόμαστε ειδικά σε περίπτωση μιας πολιτικής αστάθειας. Άλλωστε καλό είναι να θυμόμαστε την παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: