DEH

DEH

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

«Πέρασε» από το ΔΣ της ΔΕΗ η πρόσκληση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Εγκρίθηκε η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, η ΔΕΗ θα διαθέσει το 100% της θυγατρικής της, με το 66% να κατευθύνεται σε επενδυτή και το υπόλοιπο 34% στο Δημόσιο με αυξημένα δικαιώματα.
Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις: α) το στάδιο της προεπιλογής και β) το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ενώ η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 9 Μαΐου.
Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της πώλησης ορίστηκαν η HSBC Bank plc και η Citigroup Global Markets Limited, ενώ νομικοί σύμβουλοι οι KLC Δικηγορική Εταιρεία και Norton Rose Fulbright.
Νωρίτερα το EnergyPress έγραφε για το θέμα αυτό ότι:
Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και αποκλεισμό της αίθουσας στην οποία θα συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης με θέμα την δημοσιοποίηση πρόσκλης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησαν 120 περίπου συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν κατάφερε να ξεκινήσει καν τη συνεδρίασή του.
Το θέμα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ «περνάει» σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Εάν τελικά αποφασιστεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός θα πρόκειται για το εναρκτήριο λάκτισμα μιας διαδικασίας μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί σε 3 στάδια (πώληση ΑΔΜΗΕ, δημιουργία μικρής ΔΕΗ, πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ) το κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ είχε προηγηθεί η αποστολή από τη Βουλή προς την επιχείρηση του τελικού κειμένου της προκήρυξης για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.
Όπως έχει αποκαλύψει το Energypress υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα. Εδώ και καιρό, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται σταθερά, είναι αυτό της ιταλικής Terna (διαχειριστής του Ιταλικού δικτύου), ενώ αντίθετα πηγές της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το αρχικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από την China State Grid θα μετουσιωθεί σε προσφορά στο διαγωνισμό.
Άλλοι μνηστήρες για τους οποίους είχαν στο παρελθόν διαρρεύσει πληροφορίες ότι βολιδοσκοπήθηκαν, όπως η βελγικήElia, θα θεωρηθεί έκπληξη εάν τελικώς δώσουν το παρών.
Επίσης δεν πρέπει να αποκλειστεί η προοπτική εισόδου στον ΑΔΜΗΕ κάποιου από τα πολλά pension funds, τα οποία συνήθως έλκονται από επενδύσεις σε εταιρείες με το προφίλ του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, δηλαδή εταιρείες με σταθερά έσοδα και προοπτικές… «ομολόγου».
Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός αφορά στη διάθεση του 100% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, η οποία και θα εισπράξει ένα τίμημα που υπολογίζεται ότι ξεκινάει από τα 600 εκατ. ευρώ με βάση τη λογιστική αξία. Τα έσοδα θα προέλθουν από την διάθεση του 66% σε επενδυτή, με εκχώρηση του μάνατζμεντ, ενώ το υπόλοιπο 34% θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με αυξημένα δικαιώματα (blocking rights), χωρίς ωστόσο να εισπραχθεί τίμημα αφού η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά μέσω των μερισμάτων αλλά και από την απαλλαγή της ΔΕΗ από το λιγνιτικό τέλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: