DEH

DEH

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Με νέα δεδομένα η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού

Με νέους όρους θα λειτουργεί πολύ σύντομα η αγορά ενέργειας, δεδομένων των σημαντικών αλλαγών που αναμένονται εντός του επόμενου διαστήματος.
Πρόκειται για μία τάση η οποία διαπιστώνεται και από τις τοποθετήσεις παραγόντων και φορέων της ενεργειακής αγοράς στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο που διοργανώθηκε χθες από το Greek Energy Forum.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκλεισε το συνέδριο, τόνισε ότι μόνο από την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας η χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν μαζί με το στρατηγικό σχεδιασμό, επενδύσεις αλλά και «ανοιχτοί ορίζοντες με τον κόσμο και όχι σύνδρομα απομονωτισμού».
Στις επερχόμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Ειδικά για τις αλλαγές που αφορούν στα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι βάσει κοινοτικής νομοθεσίας θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, κάτι που έχει ενσωματωθεί και στο μνημόνιο και αφορά σε τρεις κατηγορίες πελατών, στους οποίους και θα αναδιαρθρωθούν τα τιμολόγια.
Αυτές οι κατηγορίες είναι τα αγροτικά τιμολόγια, οι οικιακές καταναλώσεις 0 -800 κιλοβατώρες, που επιδοτούνται από τις υψηλές τιμές στα εμπορικά τιμολόγια. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες δε θα υπάρξουν αυξήσεις στη μικρή κατηγορία αφού σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ θα εντοπιστούν οι πρώτες κατοικίες και θα υπαχθεί μεγάλο μέρος τους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως στις εξοχικές δεύτερες κατοικίες. Για τα αγροτικά τιμολόγια το πρόβλημα θα επιχειρηθεί να λυθεί μέσω των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα ώστε οι αγρότες να αποκτήσουν πολυζωνική τιμολόγηση και η επιδοτούμενη τιμή που υπάρχει επί 24ωρου βάσεως, να υπάρχει μόνο τη νύχτα.
Από την πλευρά της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Α. Ζερβός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δημοπρασίες ενέργειας που αναμένεται να εγκαινιαστούν (ΝΟΜΕ) τονίζοντας ότι η ΔΕΗ τις υποστηρίζει υπό δύο όρους: πρώτον η ενέργεια να διοχετεύεται μέσω των προμηθευτών σε ένα αντιπροσωπευτικό μείγμα όλων των κατηγοριών πελατών και δεύτερον η τιμή τους να έχει ένα κατώτατο όριο που θα καθορίζεται με βάση το ελάχιστο κόστος της ΔΕΗ συν ένα περιθώριο (costplus).
Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέξουν τον προμηθευτή τους και ο ανταγωνισμός θα φέρει συγκράτηση του κόστους και μείωση τιμών, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ Γ. Στάμτσης (ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί).
Δυναμική είσοδος από Protergia στη λιανική ρεύματος
Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε από την πλευρά της Protergia (δείτε εδώ αναλυτικά) της θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος η είσοδος στη λιανική με τη φιλοδοξία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αγορά, κυρίως αφότου συντρέξουν οι προϋποθέσεις με τη διενέργεια των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που θα ξεκινήσουν πιλοτικά το φθινόπωρο και κανονικά από τα τέλη του έτους.
Η εταιρεία εισέρχεται στην αγορά με φιλοδοξίες να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο, ενώ τα τιμολόγιά της παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς εμφανίζονται ανταγωνιστικά σε όλο το φάσμα των καταναλώσεων ακόμη και για τους οικιακούς πελάτες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: