DEH

DEH

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μέρκελ: "Ναι" στην πρόταση για ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Τη στήριξή της στην πρόταση του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ να δημιουργηθεί μια ενεργειακή ένωση στην ΕΕ εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
«Χρειαζόμαστε μια κοινή αγορά ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Παράλληλα, σε συνέντευξη τύπου από το Βερολίνο με τον Τουσκ, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι είπε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.
Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να πείσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να ακολουθήσουν έναν ειρηνικό δρόμο.
«Μίλησα με τον ρώσο πρόεδρο σήμερα το πρωί και του ξεκαθάρισα ξανά ότι η Ουκρανία από τη μία πλευρά έχει προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν βλέπω καμία ρωσική υποστήριξη για τη συμφωνία, η οποία φυσικά θα είχε επιπτώσεις και στους αυτονομιστές στην Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια.
«Η Ρωσία έχει τη δύναμη, ή θα μπορούσε να έχει τη δύναμη, να οδηγήσει τους αυτονομιστές σε έναν ειρηνικό δρόμο συζητήσεων για το Σύνταγμα και τις προετοιμασίες για τις εκλογές, όμως δυστυχώς λείπουν αυτά τα σημάδια», επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Μέρκελ υπογράμμισε: «Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιδράσουμε. Θα πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση και μια δράση από τη G7».
Εξάλλου η Μέρκελ σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό» για να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Πρέπει όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά παράλληλα να προβλέψουμε νέες κυρώσεις (. . .). Προς αυτή την κατεύθυνση θα συναντηθούν επίσης το συντομότερο δυνατό οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών», είπε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: