DEH

DEH

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Μάιο η εξόφληση προς τη ΔΕΗ των 40 εκατ. ευρώ που της χρωστά το Δημόσιο

Στα ταμεία της ΔΕΗ εισέρευσαν πριν από μερικές εβδομάδες τα 40 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ των οφειλών προς αυτήν του στενού Δημοσίου Τομέα.
 
Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι μέσα στο Μάιο, το Δημόσιο θα της καταβάλλει και τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ.
 
Πρόκειται για δέσμευση που απέσπασε σύμφωνα με πληροφορίες πριν από μια εβδομάδα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο και συναντήθηκε.
 
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μεταξύ άλλων η ρευστότητα στην αγορά ενέργειας, από την βελτίωση της οποίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο Μνημόνιο.
 
Και μπορεί η ανάγκη εξόφλησης από το Δημόσιο των οφειλών του προς τη ΔΕΗ να περιγράφεται ρητά στο Μνημόνιο, με καταληκτική προθεσμία τον Ιούνιο του 2014, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η καταβολή των χρωστούμενων μπορεί να γίνει και νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου.
 
Η επιστροφή των ποσών αυτών, μαζί με τα μέτρα που θεσπίστηκαν πρόσφατα μέσω του πολυνομοσχεδίου για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στo στόχο- που αποτελεί επίσης μνημονιακή υποχρέωση- για μηδενισμό των ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας και τη μη δημιουργία νέων.
 
Το... σωσίβιο του εταιρικού
 
Για την επίτευξη ωστόσο όλων των παραπάνω θεωρείται άκρως απαραίτητη η επιτυχημένη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές μέσω του πολυαναμενόμενου εταιρικού της ομολόγου, ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
 
Μετά την παρουσίαση του ομολόγου, την Παρασκευή και χθες στους επενδυτές στο Λονδίνο, σήμερα ακολουθούν άλλα δύο roadshows σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, προκειμένου το απόγευμα ή αύριο, η ΔΕΗ να ανοίξει το βιβλίο προσφορών και να εκδώσει το ομόλογο.
 
Το ακριβές ύψος του ποσού που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο που θα πετύχει, και που σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα είναι κάτω του 6%. Ανάλογα λοιπόν με το επιτόκιο, μπορεί να αντληθεί ακόμη μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ ποσό.
 
Σημειωτέον ότι η Standard & Poor΄s αξιολόγησε προ ημερών με «B» την έκδοση του εταιρικού ομολόγου  της ΔΕΗ.
 
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, «λαμβάνουμε υπόψιν πως η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από τα ομόλογα για να αποπληρώσει μέρος του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας που πρόσφατα σύναψε με ελληνικές τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών αλλά και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: