DEH

DEH

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πάνω από τα 200 Εκατ. Ευρώ οι Οφειλές της ΛΑΡΚΟ Προς τη ΔΕΗ

Ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά τους δικαστικούς αγώνες της Δημόσιας Επιχείρησης, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ, η τελευταία εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους μεγάλους κακοπληρωτές της.
Στις 31/12/2013 το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ήταν στα 191,20 εκατ. ευρώ, ποσό που βαίνει συνεχώς αυξανόμενο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ΔΕΗ έχει προσφύγει στα δικαστήρια και έχει δικαιωθεί, χωρίς, όμως, να μπορεί επί της ουσίας να εισπράξει τα οφειλόμενα. Να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ θεωρείται συγγενής εταιρία της ΔΕΗ, αφού η τελευταία διαθέτει το 11,45% των μετοχών σε αυτήν.
Τα προβλήματα εξόφλησης των λογαριασμών της ΛΑΡΚΟ αρχίζουν να οξύνονται από το 2008, με συνέπεια η ΔΕΗ να καταθέσει δύο αγωγές για τα οφειλόμενα 2008 και 2009, η εκδίκαση των οποίων είχε ορισθεί για τις 14/11/2013, αλλά τελικά ματαιώθηκε. Τον Ιούλιο του 2010 το δ.σ. της ΔΕΗ ενέκρινε πλαίσιο συμφωνίας για τη ρύθμιση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ, το οποίο αποδέχθηκε και το δ.σ. της τελευταίας. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας προβλεπόταν ότι μέρος των οφειλών θα αποπληρωνόταν με προμήθεια λιγνίτη. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν ανά μήνα, με ποσά τα οποία θα ελάμβαναν υπόψη τη διακύμανση της χρηματιστηριακής τιμής του νικελίου. Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλλει κανονικά το αντίτιμο των καταναλώσεων ηλεκτρισμού μετά τον Ιούλιο του 2010. Σε ένδειξη καλής θέλησης η ΛΑΡΚΟ είχε πληρώσει 2 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και το Μάιο του 2011, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό της νέας οφειλής που ρυθμίστηκε να φθάνει περίπου τα 77 εκατ. ευρώ. Όμως στη συνέχεια «ξεχνούσε» να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Έτσι, το Μάρτιο του 2012 η ΔΕΗ αναγκάζεται να στείλει εξώδικη όχληση υπερημερίας στη ΛΑΡΚΟ, με την υπόμνηση ότι αν σε 20 ημέρες δεν εξοφληθούν οι οφειλές της τότε η Δημόσια Επιχείρηση θα σταματούσε να την προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και τακτική αγωγή κατά της εταιρίας. Ένα μήνα μετά καταθέτει και αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης, η απόφαση, ωστόσο, που εκδόθηκε το Νοέμβριο του ιδίου έτους ήταν σε βάρος της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ για δεύτερη φορά στέλνει προειδοποίηση στη ΛΑΡΚΟ ότι θα αίρει τη σύμβαση για παροχή ηλεκτρισμού και καταθέτει και νέα αγωγή τον Οκτώβριο του 2012 για ανεξόφλητους λογαριασμούς ύψους 72 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε ένα έτος (Οκτώβριος 2011-Αύγουστος 2012). Η δικάσιμος ορίσθηκε για τις 21/5/2015.
Η ΛΑΡΚΟ προσφεύγει στη ΡΑΕ, η οποία εκδίδει τον Οκτώβριο του 2012 προσωρινά μέτρα, με τον καθορισμό προσωρινής τιμής στην τιμή των 50 ευρώ/ MWh για τρεις μήνες, ως τις 9/1/2013. Η εταιρία ζητά παράταση της ισχύος των ρυθμίσεων αυτών, η οποία απορρίπτεται. Τρίτη φορά η ΔΕΗ στέλνει το Μάιο του 2013 ειδοποίηση στη ΛΑΡΚΟ ότι αν δεν τακτοποιήσει τα χρέη της θα πάψει να την προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια. Απτόητη η τελευταία συνεχίζει την ίδια τακτική, οπότε η ΔΕΗ στέλνει το Ιούνιο του ιδίου έτους εξώδικη δήλωση τόσο στην εταιρία όσο και στον ΑΔΜΗΕ, με εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου. Η ΛΑΡΚΟ αντιδρά με ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία κερδίζει, ωστόσο, η οριστική απόφαση είναι σε βάρος της.
Καταρτίζεται, εκ νέου, μεταξύ των δύο μερών συμφωνία ρύθμισης των οφειλών αλλά η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά έως και σήμερα. Η υπόθεση αυτή θεωρείται ενδεικτική της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στην είσπραξη των τιμολογίων της, πόσο μάλλον από μια εταιρία με την οποία έχει συγγενή μετοχική σχέση.
 
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου http://www.energia.gr/
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: