DEH

DEH

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Να αρθεί η αδικία με το υψηλό ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία, εξ αιτίας της ΔΕΗ

antoniou
Τα οφέλη από την παρουσία της ΔΕΗ δεν είναι καθολικά για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς λόγω της ηλεκτροπαραγωγής από τις μονάδες της ΔΕΗ, το ΑΕΠ ανά κάτοικο υπερβαίνει το 75% του κοινοτικού μέσου όρου, γεγονός που τοποθετεί την περιφέρεια στην κατηγορία αυτών σε μετάβαση και τής στερεί σημαντικά κονδύλια.
Τα παραπάνω. τονίζει η βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ.κ. Χατζηδάκη και Βρούτση, αντίστοιχα, με θέμα «Προγραμματική περίοδος (2014-2020)», ζητώντας να αρθεί αυτή η αδικία απέναντι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας; .
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«κ. Υπουργοί,
Σήμερα, μια εποχή με ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας για τη χώρα, η σχεδίαση της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) έρχεται να συμβάλλει όσο περισσότερο γίνεται στο νέο ξεκίνημα της χώρας, έτσι ώστε η Ελλάδα ν’ αφήσει πίσω της την κρίση. Ωστόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρατηρείται μια στρέβλωση με οικονομικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις. Λόγω της ηλεκτροπαραγωγής από τις μονάδες της ΔΕΗ που έχουν έδρα την περιφέρεια, το ΑΕΠ ανά κάτοικο υπερβαίνει το 75% του κοινοτικού μέσου όρου, γεγονός που τοποθετεί την περιφέρεια στην κατηγορία αυτών σε μετάβαση και της στερεί σημαντικά κονδύλια.
Όμως τα οφέλη, από την παρουσία της ΔΕΗ δεν είναι καθολικά για τους πολίτες καθώς η ΔΕΗ απασχολεί ένα μέρος του πληθυσμού, κυρίως στην Π.Ε. Κοζάνης και στην Π.Ε Φλώρινας. Το γεγονός αυτό επικυρώνεται στα ποσοστά ανεργίας. Στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, για το έτος 2013, κυμαίνονται στο 32,5%, με τα ποσοστά αυτά να υπερδιπλασιάζονται για τους νέους αγγίζοντας το ποσοστό του 70%, θέτοντας έτσι την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη-θλιβερή-πρώτη θέση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με τη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους (15-24 ετών).
Στον προγραμματισμό της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) η πρόβλεψη για το ΕΚΤ είναι €19.255.275, η χαμηλότερη από τις περιφέρειες σε μετάβαση, αλλά και από όλες τις περιφέρειες γενικά, γεγονός που έρχεται σε προφανή αντίθεση με όσα παρουσιάστηκαν παραπάνω αλλά και με το ρόλο του ΕΚΤ που είναι να αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης, να προωθεί την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, να ενισχύει την κοινωνική ένταξη, να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας, και να βελτιώνει την ικανότητα των δημόσιων διοικήσεων να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες και τα άτομα που αναζητούν εργασία, ρόλος πολλαπλάσιας σημασίας για μια περιφέρεια με τόσα προβλήματα απασχόλησης.
Ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:
-Τι προτίθεσθε να κάνετε για να αρθεί αυτή η αδικία απέναντι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;»



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, με απαραίτητη τη χρήση ενεργού συνδέσμου.

http://e-ptolemeos.gr/?p=65156#ixzz2tZbRlYPM

Δεν υπάρχουν σχόλια: