DEH

DEH

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Καταργούν θέσεις εργασίας για τους ντόπιους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αθερινόλακκος

Καταργούν θέσεις εργασίας για τους ντόπιους εργαζόμενους  στον ΑΗΣ ΑθερινόλακκοςΣε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα της Ζήρου συζητήθηκε η κατάργηση θέσεων συμβασιούχων εργαζομένων στο ΑΗΣ Αθερινόλακκος της ΔΕΗ.
Στην σύσκεψη είχαν κληθεί οι βουλευτές του νομού και οι φορείς της περιοχής καθώς και ο δήμος. Οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής συνεργασίας έλλειπαν παντελώς. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρης Γιαννίδης, εκπροσωπώντας και τον Βουλευτή Κωστή Δερμιτζάκη.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται κατά κύριο λόγο από την γύρω περιοχή, στα πλαίσια των αντισταθμιστικών μέτρων που είχε συμφωνήσει η ΔΕΗ με τον τότε δήμο της περιοχής για να κτίσει το εργοστάσιο. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι τις περιοχής αρχικά ήταν 15 εργάτες, 10 εργαζόμενοι στην πύλη και μερικές καθαρίστριες, οι οποίοι προσλαμβάνονταν με οκτάμηνες συμβάσεις. Αρχικά, πριν μερικά χρόνια, καταργήθηκαν οι καθαρίστριες και μειώθηκαν οι εργάτες και οι φρουροί. Σήμερα δουλεύουν 8 εργάτες και 6 φρουροί.
Τώρα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους πως όταν ολοκληρωθούν οι συμβάσεις των προηγούμενων θα προσληφθούν νέοι εργάτες με δίμηνες συμβάσεις και έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για να δοθεί η φύλαξη σε εταιρεία σεκιούριτι και ο καθαρισμός σε εργολάβο. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ αθετεί πλήρως την υποχρέωση της για πρόσληψη από την γύρω περιοχή μα κριτήρια εντοπιότητας και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση. Χαρακτηριστικά έλεγε κάποιος εργάτης πως ακόμα και να τον προσλάβουν, οι μισθοί των δύο μηνών δεν αρκούν για να πληρώσει ούτε το λογαριασμό του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, που έχει απλήρωτο λόγο μακροχρόνιας ανεργίας.
Ήδη ο ΑΗΣ Αθερινόλακκου λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού που προβλέπεται από το οργανόγραμμα, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τις συνθήκες και την ασφάλεια της εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαράδεκτη την συμπεριφορά αυτή της ΔΕΗ και θα αγωνιστεί δίπλα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην απόφαση αυτή. Θα καταθέσουμε άμεσα ερώτηση του Βουλευτή μας στην Βουλή και θα κάνουμε όποια ενέργεια είναι δυνατή για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι της περιοχής να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί η περιοχή να υφίσταται τις συνέπειες της λειτουργίας του εργοστάσιου και των παρακείμενων εγκαταστάσεων και να μην έχει έστω αυτό το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο που τόσο πολύ διαφημίστηκε για να καταφέρουν να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής να κτιστεί εκεί το εργοστάσιο. Θεωρούμε την απόφαση αυτή ως άλλο ένα χαστούκι των μνημονιακών πολιτικών στην περιοχή μας και στους εργαζόμενους και καλούμε τους φορείς της, τον δήμο Σητείας και την Περιφέρεια Κρήτης καθώς και όλες τις παρατάξεις που δραστηριοποιούνται ή θα διεκδικήσουν τις αρχές στις επόμενες εκλογές να αντιδράσουν άμεσα. Να μην επιτρέψουμε το μνημόνιο και τους πολιτικούς που το εφαρμόζουν να καταστρέψουν άλλο την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: