DEH

DEH

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Επενδύσεις 1 δις ευρώ ετησίως από τη ΔΕΗ

Για ετήσιες επενδύσεις της ΔΕΗ της τάξης του  1 δις ευρώ το τελευταίο διάστημα («νέα Μονάδα φυσικού αερίου, νέος Υδροηλεκτρικός Σταθμός, νέα Μονάδα φυσικού αερίου που βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο κατασκευής»). μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι προχωρά το έργο διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα: «προς αυτήν την κατεύθυνση δύο από τα πιο φιλόδοξα έργα μας είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα».
Αναφέρθηκε δε στην προτεραιότητα της αύξησης της διασυνοριακής ικανότητας μεταφοράς.
Ο κ. Ζερβός σημείωσε επίσης ότι ο προγραμματισμός της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Συστήματος απαιτεί, εκτός από την επίτευξη των στόχων για το 2020, μία γενικότερη ρεαλιστική εθνική χωροταξική πολιτική ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα σε επίπεδο πενταετίας: «Είναι προφανές ότι το Σύστημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί μαζικά προς όλες τις κατευθύνσεις βασιζόμενοι μόνο σε εξαγγελίες νέων έργων παραγωγής».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ -με 7,4 εκατ. πελάτες και χαρτοφυλάκιο σταθμών παραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,5 GW- «έχει προχωρήσει και επιτύχει πρωτοφανή, συνολική μείωση μισθολογικού κόστους που ανήλθε στο ποσό των 634 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2009-2012, δηλαδή, μείωση της τάξης του 37%».
"Η ΔΕΗ δεν μπορεί να ασκήσει βιομηχανική πολιτική"
Εξάλλου, για το θέμα του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, ο κ. Ζερβός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Τη βιομηχανική πολιτική μιας χώρας πρέπει να την κάνουν οι κυβερνήσεις, όχι οι εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ».
Ανέφερε επίσης ότι τα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2008, αφού τα τελευταία 5,5 χρόνια δεν έχει υπάρξει αύξηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη μέση και ιδίως τη χαμηλή τάση.
«Αν έχει αυξηθεί το ενεργειακό κόστος στην υψηλή τάση είναι για άλλους λόγους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ελληνική βιομηχανία πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ως δημόσια επιχείρηση, όμως, δεν μπορούμε να πουλάμε κάτω του κόστους […]
Αν εγώ πουλήσω κάτω του κόστους σε οποιαδήποτε βιομηχανία, την άλλη μέρα θα πάω στον εισαγγελέα, πράγμα που έχει ήδη γίνει για ένα-δύο θέματα».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «τα νούμερα που παρουσιάζονται στον Τύπο [για το ενεργειακό κόστος] και τα οποία 'λέει' η ελληνική βιομηχανία, δεν προκύπτουν πουθενά από τα επίσημα στοιχεία».
Όπως είπε, η Κομισιόν παρουσίασε πρόσφατα τα κόστη της βιομηχανίας -που αμφισβητήθηκαν από τους εκπροσώπους των ελληνικών βιομηχανιών- τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ακούγονται στην Ελλάδα.
«Δεν ξέρω πού είναι η αλήθεια», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι κατά κύριο λόγο πιστεύει τα επίσημα στοιχεία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: