DEH

DEH

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Πότε η ΔΕΗ του… Βελγίου κόβει το ρεύμα. ΑΛΛΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΛΛΟ ΠΕΡΑΜΑ.

Ο κύριος Κώστας, 75 ετών, προσπαθεί να φωτίσει το σπίτι όπου ζει στο Πέραμα με μία λάμπα πετρελαίου. Ο κύριος Κώστας, οι δύο άνεργοι γιοί του και τα εγγόνια του μένουν σε μία παράγκα στην οποία η ΔΕΗ έχει κόψει την ηλεκτροδότηση, εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών και τα βγάζουν πέρα με τη βοήθεια της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Στο Πέραμα υπάρχουν περίπου 1.000 νοικοκυριά στα οποία η ΔΕΗ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση εξαιτίας των ανείσπρακτων λογαριασμών.
Ο κύριος Κώστας, 75 ετών, προσπαθεί να φωτίσει το σπίτι όπου ζει στο Πέραμα με μία λάμπα πετρελαίου. Ο κύριος Κώστας, οι δύο άνεργοι γιοί του και τα εγγόνια του μένουν σε μία παράγκα στην οποία η ΔΕΗ έχει κόψει την ηλεκτροδότηση, εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών και τα βγάζουν πέρα με τη βοήθεια της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Στο Πέραμα υπάρχουν περίπου 1.000 νοικοκυριά στα οποία η ΔΕΗ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση εξαιτίας των ανείσπρακτων λογαριασμών
Τώρα που, έστω και καθυστερημένα, ανακαλύπτουν και οι Ελληνες πολίτες τους τρόπους τους οποίους έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. για την προστασία των ευπαθών ομάδων μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης στα σπίτια τους και κυρίως τώρα που -εν μέσω κρίσης- η ΔΕΗ αποφάσισε να εφαρμόσει τα αυτονόητα μέτρα και τις ευρωπαικές οδηγίες μπροστά στους κινδύνους για τις ομάδες αυτές, ίσως είναι ευκαιρία να δούμε και κάποιες άλλες κρατικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα ως μέτρα ανακούφισης. Η νομοθεσία που εφαρμόζεται στο Βέλγιο, για παράδειγμα, πέρα από την ευρωπαϊκή οδηγία να μην κόβεται το ρεύμα από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο σε όσους έχουν δηλωθεί ως ευπαθείς πολίτες στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στη βελγική νομοθεσία είδαμε απλές λύσεις που θα ζήλευαν και πολλές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.
 
Αν λοιπόν δεν έχει πληρωθεί το ρεύμα μετά τις προειδοποιήσεις:
 
Aνεξόφλητος θεωρείται ένας λογαριασμός, όταν δεν έχεις ζητήσει την εγκατάσταση ενός ειδικού ρολογιού με όριο κατανάλωσης ή δεν έχεις υποβάλει αίτημα διακανονισμού με τον προμηθευτή ή με το CPAS (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης). Μόνο τότε λύνεται το συμβόλαιο σύνδεσης και προμήθειας.
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, τοποθετείται το ειδικό ρολόι με όριο κατανάλωσης. Πρόκειται για ένα σύστημα που συνδέεται με το κανονικό ρολόι (της ΔΕΗ) και λειτουργεί με μια κάρτα σαν τις τραπεζικές κάρτες, την οποία φορτώνεις με το ποσό που θέλεις από ένα ΑΤΜ. Για να δουλέψει το ρολόι και να σου παρέχει ρεύμα, πρέπει να τοποθετήσεις την κάρτα. Οταν τελειώσει το ποσό με το οποίο έχεις φορτώσει την κάρτα κόβεται το ρεύμα και πρέπει να την ξαναγεμίσεις. Με τον τρόπο αυτό δεν έχεις πια συμβόλαιο, αλλά ελέγχεις ο ίδιος την κατανάλωσή σου. Ειδικότερα:
 
α) Στη Φλάνδρα ο προμηθευτής μπορεί να διακόψει το ρεύμα μόνο αν πάρει την έγκριση από μια ειδική τοπική επιτροπή του δήμου στον οποίο βρίσκεται η κατοικία. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να παρουσιαστεί στην επιτροπή και να εξηγήσει γιατί δεν πλήρωσε.
 
β) Στις Βρυξέλλες μόνο το Ειρηνοδικείο μπορεί να δώσει άδεια για διακοπή ρεύματος.
 
γ) Στη Βαλονία το ρεύμα δεν μπορεί ποτέ να διακοπεί. Επειτα από τρεις απλήρωτους λογαριασμούς εγκαθίσταται το ειδικό ρολόι με όριο κατανάλωσης. Μόνο αν αρνηθείς να σου εγκαταστήσουν αυτό το ρολόι, μπορούν να σου κόψουν το ρεύμα.
 
Τόσο απλά και τόσο κοινωνικά δίκαια σε μια χώρα που δεν υφίσταται καν (σε τέτοιο τουλάχιστον βαθμό) οικονομική εξαθλίωση. Μέτρα κοινωνικής πρόνοιας χωρίς μαλλιοτραβήγματα στα κανάλια για δημιουργία εντυπώσεων και χωρίς το ρεύμα κομμένο.
 
Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι πώς αντιμετωπίζουν εκεί τους συστηματικούς μεγαλοοφειλέτες της βελγικής ΔΕΗ, αν βέβαια υπάρχουν!

Α.Ψ. http://www.efsyn.gr/?p=160553

Δεν υπάρχουν σχόλια: