DEH

DEH

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Γερμανικό μήνυμα εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ

Σημαντικό μήνυμα εμπιστοσύνης, από τους Γερμανούς προς τη ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα την ελληνική οικονομία, αποτελεί η έκδοση της τελικής ασφαλιστικής κάλυψης ομολογιακού δανείου που θα λάβει η επιχείρηση. Τη διοργάνωση του δανείου έχει αναλάβει η γερμανική Τράπεζα KfW IPEX-Bank, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε η τελική ασφαλιστική κάλυψη του δανείου, από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση του. Το ύψος του δανείου είναι 739 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Το ετήσιο συνολικό κόστος του υπολογίζεται κοντά στο 5% και θα υποστηρίζεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes. 
Η νέα μονάδα, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις ευρώ, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η μονάδα θα έχει ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για παραγωγή θερμικής ενέργειας με στόχο την παροχή τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα. Κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν 3.000 άτομα, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. 
Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της «Πτολεμαΐδα V» ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς η νέα μονάδα θα αντικαταστήσει παλαιές και ενεργοβόρες και θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη (κατά 40%), εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η νέα μονάδα αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες. Τέλος, η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.

Read more: http://rizopoulospost.com

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: